“Een allesomvattende vrede”: conferentie van de Patriarch van Jeruzalem in Bergamo, Italië
27 September 2023
Enkele dagen vóór zijn creatie als kardinaal keerde Z.E. Pierbattista Pizzaballa, Latijns Patriarch van Jeruzalem, naar zijn geboorteplaats Bergamo in Italië terug. Hij nam er deel aan een vredesconferentie.
“Vrede: tussen profetie en diplomatie”.
Dit was de titel van de conferentie die door de Johannes XXIII Stichting van Bergamo, het Paulus VI-Instituut en het Werk voor Christelijke Opvoeding van Brescia (Opera per l'Educazione Cristiana de Brescia) werd georganiseerd. Aan dit evenement namen twee autoriteiten deel die elk vanuit verschillende ervaringen getuigden. Het was enerzijds de Latijnse Patriarch en anderzijds Staffan de Mistura, Ambassadeur van de Verenigde Naties en VN-gezant voor oorlogsgebieden. Beide mannen zouden samen een allesomvattende visie op de vrede, op de interreligieuze dialoog en op de toekomst van de Verenigde Naties bespreken.
S.B. PIERBATTISTA PIZZABALLA
Latijns Patriarch van Jeruzalem
“Paus Johannes XXIII herinnerde er ons in zijn ‘Pacem in Terris’ aan dat vrede een integrale ontwikkeling nodig heeft en een integrale visie op het leven vereist. Diplomatie is daarom noodzakelijk, politiek is ook noodzakelijk, maar religie evenzeer, en dat hebben we de afgelopen jaren kunnen ervaren. We kunnen niet over vrede spreken als er geen egalitaire economische ontwikkeling is, als er geen respect is voor de mensenrechten en als de rol van vrouwen niet wordt gewaardeerd. De vrede heeft vandaag behoefte aan een mondiale en allesomvattende aanpak.”
ARMANDO SANTUS
Voorzitter van de Stichting Paus Johannes XXIII van Bergamo
“In zijn inleiding stelde Mgr. Francesco Beschi, Bisschop van Bergamo, dat we de onverschilligheid ten aanzien van de vrede moeten overstijgen. Om dit te doen, moeten wij naar de grote Lombardische pausen van de 20ste eeuw luisteren, met name Roncalli en Montini, die ons leerden dat het mogelijk is om met de deugd van dialoog en geduld buitengewone resultaten te behalen."
Tijdens deze uitgebreide reflectie over de vrede kon de Patriarch slechts naar Jeruzalem als voorbeeld wijzen. “Vrede vraagt een permanente inspanning”, benadrukte hij. “Het werkt al door het bestaan van de ander te erkennen. We proberen daarom op het grondgebied te focussen, om waar het ook maar mogelijk is ontmoetingsmogelijkheden te creëren. In onze scholen proberen we, met de weinige aanwezige actoren, kansen voor leven en ontwikkeling te bieden. We praten wel over vrede, maar dat is niet genoeg. Het is zo belangrijk dat alle gezinnen waardig kunnen leven, en we moeten ervoor zorgen dat het om échte en concrete waardigheid gaat. De meest effectieve interreligieuze dialoog is deze waarbij mensen en lokale religieuze autoriteiten rechtstreeks betrokken zijn, die directe relaties hebben met het gebied. De dialoog moet een plaats van ontmoeting zijn.”
S.B. PIERBATTISTA PIZZABALLA
Latijns Patriarch van Jeruzalem
“Jeruzalem herinnert ons aan veel dingen. In de eerste plaats dat we geen meesters van de tijd zijn. We willen altijd voor alles onmiddellijk een oplossing vinden, terwijl oplossingen vaak tijd nodig hebben, ze moeten kunnen rijpen. Jeruzalem leert ons ook dat het belangrijk is om naar de motivatie en de argumenten van de ander te luisteren, en bovenal leert het ons dat vrede niet alleen uit schriftelijke overeenkomsten of afspraken bestaat. Vrede komt van onderaf, vanuit de basis en heeft de steun en het gebed van de bevolking nodig.”
Bron: Website Christian Media Center
Foto: © Latin Patriarchate of Jerusalem / lpj.org
Video: © Christian Media Center
Vertaling : Luk & Karien De Staercke-Audoore
© Belgische Landscommanderij - Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem