Basiliek van het Heilig Graf: belangrijke update over de lopende archeologische opgravingen
4 September 2024
Op 21 augustus werd een belangrijke update vrijgegeven over de lopende archeologische opgravingen in de Basiliek van het Heilig Graf in Jeruzalem.
Het team van archeologen van de Universiteit van Rome “La Sapienza”, onder leiding van Professor Francesca Romana Stasolla, maakte de balans op van het huidige onderzoek. Tegelijk werd de archeologische opgravingssite door de Grieks-Orthodoxe Patriarch Theophilos III, door leden van de Custode van het Heilig Land en door leden van het Armeense Patriarchaat bezocht. Zij vertegenwoordigden de belangrijkste christen Kerken die voor de basiliek verantwoordelijk zijn.
PROF. FRANCESCA ROMANA STASOLLA
Universiteit La Sapienza uit Rome
“In 2019 is het gehele project van de restauratie van de bevloering van start gegaan. Het ging om de globale restauratie, de aanleg van de infrastructuur en de archeologische opgravingen. Toen kwam er de onderbreking ten gevolge van Covid. Later, in maart 2022, haalden de beheerders van de communauteiten symbolisch de eerste steen uit de grond en begin mei 2022 werd met de opgravingen gestart.. Van dan af aan gingen we onverminderd verder, met evenwel nog een korte onderbreking van anderhalve maand na de gebeurtenissen van 7 oktober.”
Volgens Professor Francesca Stasolla kan men in het werk volgende de fasen onderscheiden.
PROF. FRANCESCA ROMANA STASOLLA
Universiteit La Sapienza uit Rome
“We hebben ondertussen het grootste deel van het interieur van de kerk onder handen genomen. Het deel van de toegang en een deel van het noordelijke schip blijven nog te onderzoeken. Dankzij de medewerking van de Franciscaanse gemeenschap kregen we ook de kans om de delen die destijds reeds door P. Corbo waren opgegraven opnieuw bloot te leggen, voornamelijk dan in het Magdalenagebied, alsook in de sector die we zojuist hebben bezocht, d.w.z. een deel van de noordelijke apsis van de Rotonde.”
PROF. FRANCESCA ROMANA STASOLLA
Universiteit La Sapienza uit Rome
“Daar vonden we niet alleen het verlengde van de stortbak die het water uit de rotonde verzamelde, maar vonden we ook de middeleeuwse indeling van de apsis en de rotonde, met een vloer die van kleine marmeren tegels was vervaardigd. Deze dateerde uit de tijd van de kruistochten. Het grootste deel werd evenwel in gebouwen uit de Romeinse tijd teruggevonden. Dit is een veel voorkomend gebruik in steden met een monumentaal Romeins verleden. Vandaar de opstelling van de kapel en het altaar.”
Tijdens de werkzaamheden werd ook de Steen van de Zalving gerestaureerd. Een zorgvuldige analyse van de rots van Golgotha maakte het mogelijk om de inkepingen te onderzoeken die waren gemaakt om een deel van een trap te graven die toegang gaf tot de bovenliggende kapel, waar de kruisiging werd vereerd.
De pelgrims wachten ondertussen nog nieuwsgierig op de nieuwe vloer van de basiliek.
PROF. FRANCESCA ROMANA STASOLLA
Universiteit La Sapienza uit Rome
“Uiteraard is dit de laatste stap, maar nu we hele delen, zoals de Rotunda, hebben afgewerkt, kunnen we binnenkort aan het opnieuw leggen van de vloer beginnen. Ik denk dat de pelgrims over een paar maanden ook de nieuwe bevloering zullen kunnen aanschouwen.”
Bron: Website Christian Media Center
Foto : © Fotoarchief lds
Video: © Christian Media Center
Vertaling : Luk & Karien De Staercke-Audoore
© Belgische Landscommanderij - Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem