Maria Magdalena: door de liefde van Christus bezeten!
22 Juli 2024
De dag na de sabbat ging Maria Magdalena ‘s morgens vroeg, terwijl het nog donker was, naar het graf en zag dat de steen was weggerold. Toen rende ze naar Simon Petrus en de andere leerling, die Jezus lief had, en zei tegen hen: “Ze hebben de Heer uit het graf gehaald en we weten niet waar ze hem hebben neergelegd.”
Maria Magdalena is het mooiste en meest zuivere voorbeeld van de liefde tot Jezus. Deze liefde mobiliseert al onze energie en stuurt ons met de sterkste motivatie die we in ons leven kunnen ervaren.
Met deze woorden begon P. Francesco Patton, Custode van het Heilig Land, zijn preek op het feest van Maria Magdalena. Dit werd gevierd op de archeologische vindplaats van de stad Magdala, vlakbij het meer van Tiberias, in de regio van Galilea.
P. FRANCESCO PATTON, ofm
Custode van het Heilig Land
“We hebben naar de Tweede Brief van de Heilige Apostel Paulus aan de Korintiërs geluisterd, die zo begint: ‘De liefde van Christus neemt van ons bezit.’ Toen drong het tot mij door dat ik spontaan dit soort parallellisme begon te begrijpen tussen de Maria Magdalena die door zeven boze geesten, door zeven demonen was bezeten, en de Maria Magdalena die in de ontmoeting met Jezus Christus bevrijd werd, en die van dan af aan compleet door de Liefde van Christus bezeten was.»
“Als liefde het hart van de mens niet bezit,” zo vervolgde de Custode van het Heilig Land, “komen boze geesten om onze vrijheid weg te nemen, om ons tot slaven van geweld te maken, slaven van hebzucht, gulzigheid, egoïsme en zoveel andere van deze gevangenissen en ons naar de vernietiging van onszelf leiden.”
P. FRANCESCO PATTON, ofm
Custode van het Heilig Land
“Maria Magdalena is diegene onder alle leerlingen die de belangrijkste ontmoeting met Jezus heeft gehad. In het Evangelie verschijnt zij als degene die zich, dankzij haar ontmoeting met Christus volledig heeft laten bevrijden van alle lasten die zij in zich droeg.”
Priesters uit Galilea vierden samen de mis, evenals een pelgrim, Z.E. Mgr. Mariano Manzana, geboren in Trento, maar twintig jaar lang Bisschop van Mossoró, Rio Grande del Norte, in Brazilië, en momenteel op bezoek in het Heilig Land. Hij was erg blij om de viering op deze belangrijke archeologische site in Galilea bij te wonen en wou graag zijn ervaringen met ons delen.
Mgr MARIANO MANZANA
Bisschop-Emeritus van Mossoro – Rio Grande del Norte - Brazilië
“Toen we in deze processie opstapten, leek het mij bijna alsof de Kerk, die over heel de aarde op weg is, zich bij de Kerk voegde die hier al bij het Vaderhuis was aangekomen. De Kerk die al de eeuwige prijs geniet, die de Heer voor de eeuwigheid prijst. Zij en wij vormen dezelfde Kerk, die éne familie van de Heer!”
Momenteel is deze archeologische vindplaats niet toegankelijk voor het publiek, maar Br. Timoteo Marszalek, overste van de gemeenschap van Magdala, hoopt dat de officiële opening volgend jaar zal plaatsvinden. Dit was een boodschap van hoop en bevrijding zeker voor iedereen die moeilijkheden heeft en wil bevrijd worden van het kwaad dat hem van God scheidt, zoals dit eens het geval was voor Maria Magdalena.
P. TYMOTEUSZ MARSZALEK, ofm
Overste van de gemeenschap van Magdala
“Dankzij P. Custode en de aanwezigheid van de andere religieuzen hebben we vandaag een tweede liturgische viering gehouden ter ere van de Heilige Maria Magdalena, Apostel der Apostelen. Door de getuigenissen die we hier aantreffen, kunnen we niet alleen het leven van Maria Magdalena kennen en ervaren, maar ook het leven van de christelijke gemeenschap in zijn geheel.”
Na de plechtige zegen overhandigde de Custode van het Heilig Land aan de aanwezigen de balsemolie van de Heilige Maria Magdalena. Deze olie doet denken aan de kruik die met geparfumeerde olie gevuld was waarmee de heilige naar het graf ging om het lichaam van haar Meester te zalven, haar Meester die ze later als de Verrezen Heer aantrof.
Bron: Website Christian Media Center
Foto: © https://www.shutterstock.com/
Video: © Christian Media Center
Vertaling : Luk & Karien De Staercke-Audoore
© Belgische Landscommanderij - Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem