Het Heilig Land omhelst Paus Franciscus
23 April 2025
Heilige Mis aan het Heilig Graf in Jeruzalem ter intentie van de verkiezing van een nieuwe paus
De Custode van het Heilig Land, de Kerkleiders in Jeruzalem, diplomaten, gelovigen en pelgrims kwamen in de Basiliek van het Heilig Graf bijeen om samen voor de Heilige Vader te bidden.
De Heilige Mis ter intentie van Paus Franciscus en voor de verkiezing van een nieuwe paus werd opgedragen door de Patriarch van Jeruzalem, Kardinaal Pierbattista Pizzaballa, dit in aanwezigheid van talrijke personaliteiten en leiders van de Oosterse kerken. Met hun aanwezigheid wilden deze uitdrukking geven aan hun verbondenheid met de Kerk van Rome en de katholieke Kerk in het Heilig Land.
Wij willen tegelijk ook de nadruk leggen op de aanwezigheid van de vele gelovigen uit de Westelijke Jordaanoever, die ondanks de grote moeilijkheden hier graag aanwezig wilden zijn en dicht bij de paus wilden vertoeven.
Een bedevaart in het Heilig Land
“Het Heilig Land is het middelpunt van het Evangelie. Het is het Evangelie dat in steen, stof, licht en water vorm heeft gekregen”. Dit verklaarde Paus Franciscus destijds tijdens een algemene audiëntie bij zijn terugkeer van zijn pelgrimstocht naar het Heilig Land. Met deze woorden wilde hij niet alleen de historische waarde, maar vooral ook de spirituele betekenis van de Heilige Plaatsen benadrukken en de wereld oproepen hun universele waarde niet te vergeten en zich voor vrede, gerechtigheid en verzoening in te zetten.
Tijdens zijn bezoek stelde Paus Franciscus gebaren die méér zegden dan honderden woorden. Hij bad bij de Westelijke Muur, bezocht samen met de leiders van de Oosterse kerken de Esplanade van de Moskeeën en de Basiliek van het Heilig Graf en hij deed een oproep tot een interreligieuze dialoog en broederschap onder de volkeren. “In dit land loopt de weg naar vrede onvermijdelijk via broederschap en wederzijds respect.,“ zo stelde hij ooit in zijn toespraak tot de President van Israël en diens Palestijnse ambtgenoot, tijdens de historische gebedsbijeenkomst in de tuinen van het Vaticaan.
De herinnering van de Custode
Bij de aanvang van zijn preek herinnerde de Custode van het Heilig Land, Fr. Francesco Patton, met genegenheid aan de meest intieme en veelgehoorde woorden van de Heilige Vader: “En alsjeblieft, vergeet toch ook niet om voor mij te bidden”. Deze eenvoudige oproep weerspiegelde zijn diepe nederigheid en zijn verlangen om door het volk van God gesteund te worden.
In deze tijd van rouw en bezinning was deze Eucharistieviering ook een teken van paashoop.
Vanuit het lege graf in Jeruzalem bereikt ons de ongelooflijke boodschap: “Jezus, de Gekruisigde, is niet hier, Hij is opgestaan” (Lc. 24: 6). Dit werd het symbool van de overwinning van het leven en de liefde op de haat en de duisternis, zoals Paus Franciscus dit zelf eens schreef in zijn laatste boodschap “Urbi et Orbi”.
Tijdens zijn pontificaat heeft Paus Franciscus op een krachtige en tegelijk tedere wijze de centrale rol van de Verrezen Christus belichaamd, door te bevestigen dat de ware gids niet de figuur van de Paus is, maar “Christus zelf... in het centrum van onze gedachten, onze gevoelens, onze keuzes en onze daden.”
Tot het einde toe aan de zijde van het Heilig Land
De paus kreeg uitdrukkelijke woorden van dank voor zijn voortdurende aandacht voor het Heilig Land. “Tot zijn laatste dag droeg hij het Heilig Land in zijn hart. Tot zijn laatste ademtocht bad hij met kracht voor ons en voor de vrede.” De Paus sprak met waarachtige empathie over het lijden dat in Israël, in Palestina en in Gaza wordt ervaren. Hij riep op tot een staakt-het-vuren en tot een einde aan alle haat. Hij veroordeelde ook het antisemitisme en alle vormen van onrecht.
“Ik wou dat we weer de hoop zouden krijgen dat vrede mogelijk is! Moge vanuit het Heilig Graf, de Basiliek van de Verrijzenis, waar dit jaar Pasen door de katholieken en de orthodoxen op dezelfde dag werd gevierd, het licht van vrede in het Heilig Land en de hele wereld schijnen. Ik voel mij nauw betrokken bij het lijden van de christenen in Palestina en in Israël, maar ook bij het lijden van alle Israëlische en Palestijnse mensen.”
“Er is geen vrede mogelijk waar geen godsdienstvrijheid is… Er is geen vrede mogelijk zonder ware ontwapening!”
Tot slot van zijn homilie gebruikte de Custode nogmaals het krachtig beeld dat geloof en hoop verenigt, het beeld van het lege graf. Dit is het teken van de Verrijzenis en de zekerheid dat de dood niet het laatste woord heeft, zoals Paus Franciscus dit zelf ooit heeft benadrukt: “Tijdens het Pascha van de Heer voeren de dood en het leven een verschrikkelijke strijd. Maar nu leeft de Heer voor eeuwig en Hij geeft ons de zekerheid dat ook wij geroepen zijn om deel te hebben aan het leven dat geen verval kent, een leven waarin het gevecht van wapens en de echo van de dood niet langer gehoord worden. Laten we op Hem vertrouwen. Hij is de enige die alles nieuw kan maken.”
Zalig Paasfeest, broeders en zusters. Zalig Paasfeest, Paus Franciscus!
Francesco Guaraldi
Bron : Website Custodia Terrae Sanctae
Foto: © Custodia Terrae Sanctae
Vertaling : Luk & Karien De Staercke-Audoore
© Belgische Landscommanderij - Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem