Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Zal-het-Meer-van-Genesareth-buiten-zijn-oevers-treden
        Zal het Meer van Genesareth buiten zijn oevers treden?

Zal het Meer van Genesareth buiten zijn oevers treden?

GALILEA – Het meer van Genesareth, ook wel het Meer van Tiberias genoemd, vormt het belangrijkste reservoir van drinkbaar water in Israël. Het huidige waterpeil bevindt zich amper 47,5 cm van het kritiek maximumniveau. Een hoger peil houdt het risico van overstromingen in. Er wordt overwogen om een stuwdam te openen.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 9 april 2020
  • réagir
  • 0 stem

Het Israëlisch bestuur van het oppervlaktewater heeft vastgesteld dat het Meer van Genesareth zich qua waterpeil in de beste staat bevindt sinds 16 jaar.

De verantwoordelijken meten dag na dag het waterpeil van dit meer dat voor heel het land de grootste bron voor zoetwatervoorziening is. Vorige week dinsdag bereikte het water een peil van 209,275m onder de zeespiegel en dit is een record sedert juli 2004. Hiermee is het slechts 47,5cm van de zogenaamde “rode bovenlijn” verwijderd. Eenmaal dit wordt overschreden, dreigt het meer buiten zijn oevers te treden. Wanneer het water de rode bovenlijn nadert – deze bevindt zich op 208,8m onder de zeespiegel – wordt de stuwdam van de Kibboutz Degania geopend. Hierdoor wordt het water naar de Jordaan afgevoerd.

Sedert begin januari viel er in Israël overvloedig veel regen en hierdoor steeg het waterpeil van het meer met maar liefst 2,63m,. Maar ook zonder nieuwe regelval bleef het waterpeil stijgen, dit als gevolg van het smeltwater van de sneeuw op de Golanhoogte dat normaal in de richting van het meer stroomt.

Alhoewel er niet zoveel bijkomende regen meer wordt verwacht, houdt men er toch rekening mee dat het waterpeil de volgende weken, ja zelfs maanden, nog zal stijgen. Dit betekent dat de autoriteiten nog steeds kunnen beslissen om de stuwdam te openen.

Bron: Times of Israël/Haaretz.com

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Algemeen

newsletter