Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Woede-onder-de-bewoners-van-de-Cremisan-Vallei-Getuigenis-van-de-pastoor-van
        Woede onder de bewoners van de Cremisan Vallei Getuigenis van de pastoor (...)

Woede onder de bewoners van de Cremisan Vallei Getuigenis van de pastoor van Beit Jala

BETHLEHEM – De werkzaamheden aan de scheidingsmuur zijn hervat. Maandag 17 augustus zijn de bulldozers in Beir Ona, in de omgeving van de Cremisan Vallei, aan de slag gegaan. De lokale bevolking verbergt haar woede niet.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 29 augustus 2015
  • réagir
  • 0 stem

“Op maandag kwamen de bulldozers om 9u reeds ter plaatse, en niemand had de moeite genomen de bewoners hiervan in kennis te stellen,” betreurt Pater Aktham Hijazin, pastoor van Beit Jala. De arbeiders hebben met hun machines meteen een vijftigtal olijfbomen uitgerukt. Sommige hiervan behoren tot de oudste van de vallei, enkele waren reeds 1.500 jaar oud. Dit alles gebeurde onder de bescherming van het Israëlische leger.

Tal van bewoners gingen hierop hun ontevredenheid tegenover de arbeiders en de aanwezige soldaten uiten. De toon was hevig en twee jonge Palestijnen raakten licht gewond.

Een actie tegen het verleden en de toekomst van de bewoners

“Dit is een daad tegen de rechtvaardigheid, tegen onze aanwezigheid, tegen onze geschiedenis en tegen onze toekomst,” betreurt Pater Aktham Hijazin. Deze olijfbomen staat hier reeds sedert eeuwen en vormen een wezenlijk onderdeel van het leven van deze gezinnen. “Deze terreinen aanslaan, betekent tegelijk een beslag op het verleden van deze families en op de toekomst van de komende generaties,” verduidelijkt hij.

Bovenal wordt hier de christen aanwezigheid, die reeds op sterven na dood is, verder bedreigd. “Talrijk zijn diegenen die de voorbije jaren, bij gebrek aan toekomstperspectief, de weg van de emigratie hebben gekozen en veel andere families overwegen momenteel ook om te vertrekken,” vertrouwt de pastoor van Beit Jala ons toe.
“De bewoners van Beir Ona en van Cremisan zijn woedend,” verzekert ons Pater Hijazin. De Israëli’s zeggen wel:” Wij ontwortelen uw olijfbomen, maar wij kunnen deze elders opnieuw planten.” Maar de families willen hierover zelfs niets horen! Het is immers hun grond!

Een actie die niet bijdraagt tot de zaak van de vrede

Het gebed blijft nog slechts het laatste redmiddel van de gezinnen van de Cremisan. Elke dag wordt er om 8u30, onder een kleine tent in de schaduw van de olijfbomen van de immer groene vallei, een mis opgedragen. “Wij bidden, en wij hopen dat de Kerk en de internationale gemeenschap nog iets ondernemen ten einde de christen aanwezigheid hier te beschermen,” besluit Pater Hijazin.
Mgr. William Shomali, patriachaal vicaris van Jeruzalem, verklaart op zijn beurt “verbaasd te staan over de koppigheid vanwege Israël.
Deze verharding in het verwerven van gronden die niet aan hen toebehoren, dient zeker de zaak van de vrede niet,” bevestigt hij.

De juridische procesgang die reeds tien jaar aansleept, stelt de Israëlische autoriteiten lijnrecht tegenover de lokale families, wiens gronden en eigendommen door deze scheidingsmuur bedreigd worden.

In mei stelde het Israëlisch Hooggerechtshof de families in de vallei nog in het gelijk, om begin juli hun eerder genomen besluit weer in te trekken.

Manuella Affejee voor www.lpj.org
Vertaling: l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter