Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Wijn-in-Jordanie-de-uitdaging-van-een-christen-monopolie
        Wijn in Jordanië: de uitdaging van een christen monopolie

Wijn in Jordanië: de uitdaging van een christen monopolie

AMMAN – Twee Jordaanse christen families helpen het koninkrijk Jordanië om zich een plaats onder de wijn producerende staten te veroveren. Dit is een ware uitdaging voor de wijnindustrie die gedurende 2.000 jaar was ingedommeld in een land dat voor de overgrote meerderheid Islamitisch is.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 21 december 2018
  • réagir
  • 0 stem

Onder de wijnen uit het Heilig Land die door de christenen worden geproduceerd, kennen we zeker wel de Latroun van de Trappisten, de Cremisan van de Salesianen en misschien ook wel de Nadim van de Taybeh Winery. Minder bekend is het feit dat de christen minderheid in het Hasjemitische koninkrijk ook wijn produceert. Zo is er de Saint-George of de Machaerus van de familie Zumot of ook nog de Jordan River en de Mount Nebo die door de Haddads wordt geproduceerd. Deze christen families in Jordanië zijn met hun beiden sterk genoeg om een jaarlijkse productie van een klein miljoen flessen rode (cabernet, sauvignon, merlot, shiraz, pinot noir…) en witte wijn (chardonnay, muscaat, pinot gris, gewürztraminer en chenin blanc…) te halen. “Het is hun droom om hun wijn ook op de internationale kaart te zetten,” blokletterde het AFP nog recentelijk in een van zijn uitgaven.

Het moet gezegd dat alle voorwaarden aanwezig lijken te zijn om in dit opzet te geloven. Beide families bebouwen hoofdzakelijk hun wijngaarden in de Mafraq-regio (in het noordoosten) op zowat 45km ten noorden van Amman, dichtbij de Syrische grens.

Met 330 dagen zon per jaar en een, voor deze regio dan toch, zeer genereuze bodemlaag, hebben de wijngaarden het daar bijzonder naar hun zin. Meer nog, de winterse sneeuwval in de Djebel-el-Arab, een bergmassief dat in Syrië tot 1800m hoogte reikt, zorgt voor een welgekomen natuurlijke irrigatie. Aan de zonnekant krijgen de wijngaarden dus alle kansen. Zowat 50.000 jaar gelden heeft een ondertussen uitgedoofde vulkaan de velden met een basaltische laag bedekt. Deze is rijk aan mineralen en maakt dit gebied dus tot een van de vruchtbaarste van Jordanië. Voeg bij dit alles nog een mengsel van klei en kalk. De klei maakt een blijvende onbedorven organische activiteit in de bodem mogelijk terwijl de kalk de vochtigheid in de grond op peil houdt. Dat laatste is overigens een van de grootste uitdagingen voor de wijnbouwcultuur in de regio. De westenwind in Jordanië is een van de bijkomende voordelen waarmee de wijngaarden in Jordanië gezegend zijn. In tegenstelling tot de oriëntatie van de wijngaarden in Zuid-Europa zijn de wijngaarden hier oost-west gericht. Deze oriëntatie zorgt ervoor dat de druiven tijdens hun groei en rijping voortdurend worden geventileerd en zo wordt het risico op ziektes, die het gevolg zijn van de vochtigheid, tot een minimum herleid.

Jordan River Wines, binnen de familie Haddad, werd midden de jaren zeventig het eerste wijn producerende bedrijf in de moderne tijd in Jordanië. In 2004 realiseerde JR Wines haar eerste wijnoogst nadat ze 120ha wijngaarden had aangeplant op het plateau van Mafraq, op 840m hoogte. Op dit domein telt men maar liefst 45 soorten gecultiveerde wijnstokken, overwegend uit Frankrijk, Italië en Spanje afkomstig, en dit waar de familie Haddad oorspronkelijk slechts witte en rode wijn produceerde uit wijnstokken die uit Soueïda in Syrië afkomstig waren.

De familie Zumot besloot op haar beurt in 1996 om op een hoogte van 600m circa 220ha wijngaarden te bebouwen. Dit was eveneens in dezelfde regio ten noorden van het dorp Sama in de vlakte van Oran. De officiële website van de familiale onderneming heeft het resoluut over bio-productie (zonder pesticiden of kunstmatige meststoffen) met een dertigtal soorten wijnstokken van Franse, Italiaanse en Portugese origine. Het familieproject “is ontstaan op een lap grond in Madaba, dichtbij de historische kerk van Saint-George,” meldt de website van Zumot Wines. De naam van de wijn verwijst tegelijk ook naar deze kerk.

Uitdagingen van de export en terug naar de oorsprong

De Haddads en de Zumots hebben het monopolie op alcoholische dranken in het Hasjemitische koninkrijk waar de verkoop van alcohol gelegaliseerd is. In de feiten neemt de consumptie van alcohol in de grote eerder gerenommeerde toeristische hotels en restaurants veel groter proporties aan dan het verbruik van alcohol in de straat. Daarbij houden we dan nog geen rekening met het feit dat alle alcoholische dranken, of deze nu ter plaatse zijn geproduceerd of worden ingevoerd, aan buitensporige belastingen onderworpen zijn. We spreken al snel van 300% op de prijs, laat het AFP weten. Daarom is “de wijn een zeer duur product” in Jordanië. “Voor de goedkoopste fles betaal je al snel tussen de 20€ en 30€,” vertelt Omar Zumot aan het Franse persagentschap. Omar is de directeur van het wijnbedrijf Saint-George die zijn studies in de wijnbouw in Frankrijk heeft afgewerkt en er de praktijk van de wijnbereiding heeft beoefend. En wanneer een wijngaard in dergelijk gunstige omstandigheden is gelegen, is de wijnproductie eerder eenvoudig. De sterke temperatuurverschillen tussen zomer en winter zijn extreme omstandigheden die het slechts mogelijk maken om alleen maar eerder kleine hoeveelheden druiven te rijpen. Amper 10% van de productie is momenteel voor de export bestemd. Bovendien blijven de douanerechten en de kosten voor het transport naar de Verenigde staten en Europa bijzonder hoog. De strategie die zowel de Zumots als de Haddads heden hanteren om hun Jordanese wijn bekend te maken, is de promotie van het oenotoerisme. De Jordanese wijn is immers zowel volgens experten als amateurs zeer beloftevol. En de quotaties die de wijnen recent nog kregen, tonen aan dat de hoge verwachtingen volkomen gerechtvaardigd zijn. De wijnindustrie is bovendien nog jong. De wijnbouw is amper sedert een halve eeuw op het toneel verschenen, maar heeft hier de voorbije dertig jaar een zeer opmerkelijke groei gekend.

Indien de Haddads en de Zumots al hun krachten inzetten om hun doelstellingen te bereiken, brengen ze tegelijk ook een wijntraditie van meer dan 2.000 jaar oud opnieuw tot leven. De wijnbouw bereikte deze regio reeds onder de Nabateërs van Petra en zou later in de Romeinse tijd en in de Byzantijnse periode tot volle bloei komen. Met de komst van de Islam in de VIIde zou ze evenwel volledig verdwijnen.

Christophe Lafontaine voor terrasanta.net

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.

newsletter