Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Vandalenstreken-vanwege-kolonisten-in-Taybeh
        Vandalenstreken vanwege kolonisten in Taybeh

Vandalenstreken vanwege kolonisten in Taybeh

TAYBEH – Het christelijk dorp Taybeh en enkele dorpen in de buurt vielen eind november bij nacht ten prooi aan vandalisme dat door Joodse kolonisten werd gepleegd. De slogans die op muren en voertuigen werden geschilderd, hebben de lokale bevolking danig geschokt.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 10 december 2019
  • réagir
  • 0 stem

In de nacht van 28 op 29 november 2019 drongen Israëlische kolonisten binnen in het christen dorp Taybeh, ten noordoosten van Ramallah in Cisjordanië. Zij kliederden slogans neer ten voordele van een illegale voorpost van kolonisten, die wellicht het begin inluidt van een uitbreiding van de naburige kolonie van Yitzhar.

In de naburige dorpen Deir Ammar en Sawiya werden in dezelfde nacht voertuigen met Davidsterren beklad en werden de banden kapot gestoken. Tevens werden er een dertigtal olijfbomen vernield.

Het Latijns Patriarchaat verspreidde omtrent Taybeh een officieel communiqué: “Wij veroordelen met klem deze daden van racistisch vandalisme en dringen er bij de Israëlische autoriteiten op aan om deze misdaden vol haat grondig te onderzoeken en de verantwoordelijken van deze feiten, alsook zij die ze hebben aangemoedigd, zo spoedig mogelijk te berechten.”

Deze vraag wordt systematisch bij dergelijke incidenten herhaald, maar krijgt nooit enige opvolging. Nog nooit werd er een kolonist omwille van gepleegd vandalisme gearresteerd.

Het communiqué vermeldt tevens dat in de late avond “een tiental auto’s werden beschadigd en dat er in de Arabische stad Jaljoulia in het centrum van Israël ook in het Hebreeuws anti-Arabische graffiti werden aangebracht.”

Het is reeds de derde keer dit jaar dat in Palestijnse dorpen in Israël dit soort aanvallen gebeuren. Deze zijn specifiek tegen de Palestijnse bewoners van Cisjordanië gericht.

De voorbije maanden hebben in de Palestijnse gebieden als maar meer gewelddaden vanwege de kolonisten plaats. Men kan het aantal olijfbomen die net voor de periode van de oogst werden omgehakt, niet meer tellen. Nochtans zijn deze vruchten van onschatbare waarde voor de lokale economie. Ook worden steeds meer voertuigen zwaar beschadigd en al deze daden kunnen steeds volkomen straffeloos gebeuren.

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter