Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Uitzonderlijk-roomijs-voor-Gaza
        “Uitzonderlijk” roomijs voor Gaza

“Uitzonderlijk” roomijs voor Gaza

GAZA – Dankzij een samenwerking vanuit Italië heeft een nieuw “sociaal roomijssalon” in Gaza reent de deuren geopend. Gewoon door het aanbieden van een potje roomijs, dat met lokale grondstoffen wordt bereid, schept de ijsjeswinkel werkgelegenheid. En dat alles voor hen die zelf niet de middelen hebben om zoiets aan te kopen.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 17 oktober 2020
  • réagir
  • 0 stem

Op 16 oktober troepte in de Al Nasserstraat, in het centrum van Gaza, een kleine groep mensen samen. Het waren overwegend kleine kinderen en ze verkeerden allen in een opperbeste stemming. Ze waren daar voor de opening van de eerste winkel met artisanaal roomijs die zich in deze buurt specifiek vanuit sociale overwegingen had gevestigd. De winkel zag er leuk uit, kleurig en met veel licht en… bovenal met roomijs op basis van verse seizoenvruchten. Het aanbod was – net zoals bij zijn evenknie in het café in Napels – uitzonderlijk gericht naar diegenen die zelf niet over voldoende middelen beschikken om zich een ijsje te kunnen permitteren.

Laten we evenwel duidelijk zijn. In de Gazastrook hebben er altijd ijsjes bestaan, en dit ondanks de vaak moeilijke oorlogsomstandigheden en de permanente armoede. Maar deze ijsjes zijn steevast met melkpoeder bereid en met kunstmatige aroma’s op smaak gebracht. En dan nog blijven ze een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven. “Gelatti di Gaza, gelateria sociale” dat is het opschrift zoals het zonder veel poespas op de winkel prijkt. Welnu, deze winkel gebruikt voor zijn ijs grondstoffen die ze bij de landbouwers uit de Palestijnse enclave betrekt. Het recht van eenieder op het genot van een heerlijk ijsje is een belangrijke doelstelling. Maar men wil eveneens de inkomsten van de winkel aanwenden om via andere activiteiten de bevolking te ondersteunen.

Een Italiaans idée

Het initiatief werd gepromoot door de Vereniging ter ontwikkeling van de Palestijnse vrouwen. Deze organisatie is actief in het vluchtelingenkamp van Al Burej en geniet de steun van de Italiaans NGO Vento di Terra, die het engagement op zich nam om hulp te verlenen aan de bevolking van verschillende regio’s in moeilijkheden, en dit zowat overal ter wereld. Het is het Italiaans Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking dat voor de financiering heeft ingestaan. “De ijsjeswinkel heeft zeven nieuwe banen gecreëerd en wij rekenen op 23 landbouwers uit de Gazastrook voor de levering van het nodige vers fruit,” weet Giulia Schiró, de verantwoordelijke voor Vento di Terra in Palestina, aan Terrasanta.net te vertellen. De productie-eenheid die twee ijsbereiders in dienst heeft, ligt in het vluchtelingenkamp van Al Burej. Drie andere jongeren werken voltijds in het magazijn dat gevestigd is in een comfortabele ruimte die door de stad ter beschikking wordt gesteld. “En dan is daar tenslotte nog de Palestijnse verantwoordelijke en de chauffeur van de tuk-tuk, dit is het busje dat het ijs naar de meer afgelegen wijken en de armste cités van de Gazastrook brengt,” voegt Giulia daar nog aan toe. Tuk-tuks zijn voor de Gazastrook een symbool geworden. Ze leveren onophoudelijk water, voedingswaren, en allerlei goederen en producten. Zelfs tijdens Israëlische bombardementen verzekeren zij de dienst. De bestelwagentjes van roomijs rijden ondertussen tussen al die tuktuks niet zomaar onopgemerkt door de straten. Kleurige hoorntjes, ijslolly’s, ijsbekers en allerlei fruit op een gele achtergrond bedekken elke centimeter van de carrosserie. Ze zullen voortaan ontelbaar veel uitzonderlijk lekkere ijsjes aan de man brengen.

Kinderen uit de bedoeïenendorpen van Um al Nasser, een van de meest kwetsbare en meest verwoeste regio’s in de Gazastrook, schilderden op het uithangbord op de muur van de winkel de soorten ijsjes die daar worden aangeboden.

Van ijsjes tot boeken

Bij de opening van de ijsjeswinkel fungeerden de allerkleinsten als officiële proevers, naast natuurlijk ook de eigenaars van de lokale restaurants, internationale welzijnswerkers en de lokale bewoners. “De ijsjes werden unaniem als van uitstekenede kwaliteit bestempeld. De meest gewaardeerde smaak was ongetwijfeld het aardbeienijs,” wist Giulia nog te vertellen. De initiatiefnemers hebben er vertrouwen in. Het cliënteel is verzekerd, zowel voor wat de afname van het kwaliteitijs aan huis als wat de verkoop van ijsjes in de winkel betreft. Maar ook omdat de winkel zich in een omgeving bevindt waar het dorpsleven zich van bij zonsopgang tot middernacht zonder onderbreking afspeelt.

De ijsverkopers van Gaza hebben bovendien nog een heel speciale bijkomende opdracht. Met de ontvangsten zullen zij de biblio-tuktuk ondersteunen. Dit is dan weer een andere sociale bestelwagen met boeken en verhalen die door een chauffeur-animator worden verteld om de kinderen in de enclave ondanks alles nog te laten dromen.

De ijsverkopers van Gaza blijven hoe dan ook lid van een netwerk van sociale ijsventers dat door de Vento di Terra in leven werd geroepen. Zij werken samen met Ambrogio Manenti, een voormalige “grensarts” die bereider van sociale ijsjes is geworden. “Met hem hebben wij de ijsventers in Caïro, alsook in de vluchtelingenkampen van Syrië en Jordanië gepromoot, maar evenzeer in het Adrianodistrict in Milaan en in het Scamiadistrict in Napels,” vertelt ons dhr. Archetti, voorzitter van de Vento di Terra.

Source: Terresainte.net– Oktober 2020

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter