Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Twee-zusters-bij-de-Bedoeienen
        Twee zusters bij de Bedoeïenen !

Twee zusters bij de Bedoeïenen !

JERUZALEM – Met de zusters van de Combonigemeenschap op bezoek in de kleuterschool van een bedoeïenenkamp in de woestijn van Judea : een dramatische werkelijkheid in de marge van de samenleving, en vaak vergeten.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 20 juin 2015
  • réagir
  • 0 vote

Onze afspraak had plaats in de buurt van de nederzetting van Maale Adumim, op de weg van Jeruzalem naar Jericho. Zuster Azezet en zuster Agnes waren met de jeep tot daar gekomen. Dat is immers het enige vervoermiddel waarmee men zich enigszins gemakkelijk in de woestijn kan voortbewegen. Zo zouden zij de kleine groep, bestaande uit Andrea en Lorenzo oppikken. Beiden zijn broeders van de Familie van de Visitatie, van Henrique Abreu, verantwoordelijke voor de projecten van het Latijns Patriarchaat. Ook de nicht van zuster Azezet behoorde tot het gezelschap.

Voorbij Maale Adumim en de nederzetting van Kedar trokken ze nabij de vermaarde berg Mouontar, niet ver van het klooster Mar Saba, de woestijn van Judea in. Het heuvellandschap is betoverend en het lijkt wel alsof de duinen daar een huwelijk hebben afgesloten met de oude rotsen, doornen en jonge ranken. Eenmaal ter plaatse ontdekten de bezoekers een boel tenten, hutten, omheiningen voor de schapen... Daar is het dat de bedoeïenen leven. Daar is het ook waar de zusters hun kleuterschool hebben opgericht.

De families hier zijn afkomstig uit zeven bedoeïenengemeenschappen die eens in de heuvels ten oosten van Jeruzalem leefden. Dit is een woestijngebied waarin de enige “rijkdom” uit zeven waterbronnen bestond. Het is daar waar in de jaren zestig de nederzetting Maale Adumim illegaal (achter de groene demarcatielijn) werd opgericht. Deze telt heden ruim 50.000 inwoners. Als gevolg hiervan werden de zeven bedoeïenengemeenschappen verjaagd zodat zij in de naburige valleien hun toevlucht zochten. Vandaag leven deze gemeenschappen over een tiental kampen verspreid en bevinden zij zich in de meest erbarmelijke materiële en sociale levensomstandigheden en wordt hen daar elke vorm van werkgelegenheid ontnomen.

Sedert enige tijd heeft het Hoog Gerechtshof, na een jarenlange juridische strijd, de ernst van de onrechtmatige toe-eigening van de zeven bronnen erkend. Maar ondanks deze beslissing die in hun voordeel werd uitgesproken, blijven de stammen in de marge van twee nederzettingen leven, waarvan de bewoners hen steeds meer opjagen om verder weg te trekken. Tegelijk verloopt hun integratie in de Palestijnse gemeenschap zeer moeizaam.

Vijf jaar geleden hebben zusters van de Combonigemeenschap besloten deze situatie te onderzoeken. Zij kwamen in het dorp Azareyah wonen, in een appartement in de buurt van het graf van Lazarus en de scheidingsmuur die een paar jaar geleden werd opgetrokken. Sindsdien werken zij samen met de “Rabbins pour les Droits de l’Homme” en de NGO “Vente de Terre” en bezoeken zij de meest afgelegen bedoeïenengemeenschappen. Zo startten zij een werk van lange adem om zich via talrijke bezoeken kenbaar te maken, vriendschappen aan te knopen en aldus de noden van deze mensen te leren kennen.

Sindsdien zijn de zusters een wezenlijk onderdeel van de bedoeïenenfamilie geworden. Zij hebben hun aandacht op twee prioritaire aspecten gericht : de gezondheidszorg en het onderwijs. Een mobiel ziekenhuis dat aan het Palestijns Ministerie van Volksgezondheid is verbonden, trekt van dorp tot dorp om er de zieken te verzorgen, de kinderen in te enten en de zwangere vrouwen op te volgen. Enkele bedoeïenenvrouwen zijn verpleegassistentes geworden en drie onder hen werden door de Palestijnse Minister van Volksgezondheid geëngageerd om in het gewone ziekenhuis van Azareyah te werken.

Wat het onderwijs betreft, verlaten de zusters zich op de vrouwen van de dorpen. Zij hebben de taak op zich genomen om enkele onder hen tot schooljuffrouw te vormen. Er zijn er drie voor elke school. Ondertussen zijn er zeven scholen die elk zowat 25 kinderen uit de dorpen Al Muntar, Tabana, Anata, Abu Hindi, Al Jabal, Abu Nawar I et Abu Nawar II opvangen. In deze scholen fungeren ongeveer vijfenveertig vrouwen als lerares. Twaalf nieuwe jonge meisjes hebben bovendien op 31 mei 2015 hun opleiding tot lerares voltooid.

Deze scholen maken het mogelijk dat voor de vrouwen en hun kinderen een nieuwe en onbekende wereld opengaat : spelen, vorming, onderwijs, actualiteit, persoonlijke verzorging, hygiëne, ontmoetingen met gekwalificeerde mensen... En de zusters vormen zowat de constante schakel in deze positieve spiraal. De leraressen zijn het roerend eens : “deze christene zusters, onze vrienden, hebben ons leven gered door ons hoger op te tillen. Door ons bij dit alles te betrekken, hebben zij ons dagelijks bestaan compleet veranderd en daar zijn wij hen bijzonder dankbaar voor.”

Het bezoek werd beëindigd met een maaltijd in de tent van het dorpshoofd. Deze werd door zuster Azezet en zuster Agnes nadrukkelijk Abraham genoemd, een voornaam die voor ons heel herkenbaar was omwille van zijn mooie witte baard en zijn grote zin voor gastvrijheid.

In deze “periferie van de periferie” van het Heilig Land hebben deze slachtoffers van een constante en tegelijk onzichtbare onrechtvaardigheid van deze zusters van de Combonigemeenschap heel veel gekregen. Niets kan hen er van weerhouden. Zij hebben danig veel projecten in het hoofd om deze vrouwen te helpen, dat ze nood hebben aan mensen, bijdragen, weldoeners en... natuurlijk ook aan de Kerk.

Foto’s, video en tekst van Andres Bergamini voor www.lpj.org.

Vertaling : l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Un message, un commentaire ?

modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?
Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.Actua

Bonnenouvelle.fr

Saint(s) du jour

Lectures du jour

newsletter