Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Trump-in-het-Heilig-Land-een-heilswens-voor-het-vredesproces
        Trump in het Heilig Land, een heilswens voor het vredesproces

Trump in het Heilig Land, een heilswens voor het vredesproces

JERUZALEM – Op 23 mei voltrok zich de tweede etappe in de buitenlandse reis van Donald Trump. Op het programma stond een ontmoeting met de Eerste Minister van Israël, Benjamin Netanyahu in Jeruzalem en met de President van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas in Bethlehem. Ook stond een bezoek aan meerdere heilige plaatsen op het programma.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 7 juni 2017
  • réagir
  • 0 stem

Om de video te bekijken klik [Hier]

De tweede etappe van de eerste buitenlandse reis van Donald Trump werd op 23 mei na een uitzonderlijke rechtstreekse vlucht van Ryad naar Tel Aviv in Israël afgerond. Op het programma stond een ontmoeting met de Eerste Minister van Israël, Benjamin Netanyahu in Jeruzalem en met de President van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas in Bethlehem. Ook stond een bezoek aan meerdere heilige plaatsen geprogrammeerd.

“Tijdens mijn reis heb ik de voorbije dagen nieuwe redenen gevonden om te hopen,” verklaarde Trump in een korte toespraak meteen na zijn aankomst. “We hebben een zeldzame kans om vrede en stabiliteit in deze regio te brengen.”

Trump werd op de luchthaven Ben Goerion verwelkomd door de Israëlische President Rivlin, door de Premier Netanyahu en door de burgerlijke en religieuze autoriteiten.

In Jeruzalem bezocht hij vervolgens de Heilige Plaatsen.

Bij zijn ontvangst op het voorplein van de Basiliek van het Heilig Graf, de meest heilige plaats voor de christenen, werd hij opgewacht door P. Francesco Patton, Custode van het Heilig Land, door Theofilus III, Patriarch van de Grieks Orthodoxe Kerk en door P. Samuel Aghoyan, de vertegenwoordiger van de Armeense Patriarch Nurhan Manoujan.

P. FRANCESCO PATTON, ofm
Custode van het Heilig Land

“Er was niet veel tijd voor een gesprek, maar wij hebben hem verzekerd dat wij voor de vrede bidden en dat we ook voor hem bidden opdat hij een bijdrage zou kunnen leveren aan het vredesproces. Wij hebben benadrukt dat wij hier een minderheid zijn, maar toch een betekenisvolle aanwezigheid vertegenwoordigen. We zijn ongetwijfeld een minderheidsgroep, maar wij weten ook dat het Heilig Land bijzonder belangrijk is voor een miljard christenen die zowat overal elders ter wereld leven.”

Van het Heilig Graf ging het naar de Klaagmuur en zo werd Donald Trump de eerste Amerikaanse president die een bezoek kon brengen aan de meeste geheiligde plaats van het Judaïsme.

President Trump begaf zich eveneens naar Bethlehem, in Cisjordanië, om er Abu Mazen te ontmoeten. Daar beloofde hij alles in het werk te stellen om het vredesproces met Israël weer op gang te trekken. De Palestijnse president beschouwde deze zending zowel “nobel als realiseerbaar”. “Ik wil ons engagement bevestigen om mee te werken aan het bewerkstelligen van de vrede en tot een historisch akkoord met de Israëli’s te komen,” voegde hij daaraan toe.

Na de ontmoeting met Mahmoud Abbas begaf Trump zich naar Yad Vashem, het memorial van de Shoah in Jeruzalem. Daar legde hij samen met zijn echtgenote een bloemenkrans neer op de stenen die de as bevatten van slachtoffers van de uitroeiingskampen.

“Woorden schieten te kort om de niet te vatten pijn van de Holocaust te beschrijven,” zei de president. “Zowel voor de doden als voor de levenden moeten wij getuigenis afleggen zodat dergelijke doodstrijd nooit meer plaats vindt. Nooit meer!”

Het hoofd van het Witte Huis bevestigde de vriendschapsbanden die Israël en de Verenigde Staten aan elkaar verbinden. Hij voegde er aan toe dat “de banden tussen het Joodse volk en dit land oud en eeuwig zijn.” Vanuit Jeruzalem lanceerde hij een oproep tot eenheid: “Ik nodig alle volkeren uit, ik nodig zowel joden, christenen, moslims en leden van elk geloof uit om uit het wijde verleden inspiratie te plukken om de sectaire verschillen te overstijgen.”

P. FRANCESCO PATTON, ofm
Custode van het Heilig Land

“Op lokaal vlak bestaat de wil om aan beide zijden, zowel Israëlisch als Palestijns, hun bijdrage te leveren.”

“Het is de opperste wens dat deze reis mag bijdragen tot het vredesproces. In de toespraken zowel van President Trump, van President Rivlin of van Premier Netanyahu hebben wij de wens kunnen beluisteren om het vredesproces verder te zetten, en dit niet enkel hier maar in heel het Midden-Oosten.”

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter