Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Tijd-voor-de-wijnoogst-in-de-Cremisanvallei
        Tijd voor de wijnoogst in de Cremisanvallei

Tijd voor de wijnoogst in de Cremisanvallei

CREMISAN – In de Cremisanvallei is bij de Salesianen van Don Bosco de pluk van de wijndruiven begonnen.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 18 september 2018
  • réagir
  • 0 stem

Om de video te bekijken : klik op onderstaand logo

Het geel van de bladeren, het rood van de druiven, het plukken van de druiven … een eeuwenoud en zeer belangrijk ritueel is begonnen. De druivenoogst is een gebruik dat zich elk jaar opnieuw herhaalt. Een oude en telkens opnieuw weer te ontdekken traditie die de mens steeds weer dichter bij de natuur brengt. Het seizoen verschilt van regio tot regio en loopt van zowat juli tot oktober. Ook in het Heilig Land is de oogst aangebroken en in de Cremisanvallei, zowat vijf kilometer van Bethlehem en twaalf kilometer van Jeruzalem zijn de arbeiders reeds aan de slag.

ZIAD BITAR
Uitvoerend Directeur van de kelders van Cremisan
“Na dit schitterend seizoen zullen wij in de Cremisan ongeveer 10 à 11 ton aan rode druiven kunnen oogsten, zoals men die alleen in onze regio kan vinden. 40% hiervan zal naar het buitenland geëxporteerd worden.” In 1885 heeft Don Antonio Belloni, een Italiaanse missionaris, de Kelders van Cremisan opgericht. Gedurende enkele jaren zou de priester hectaren grond aankopen met het doel een wijngaard uit te bouwen. Dank zij de kennis en de goede zorgen van heel wat mensen zou men er uiteindelijk in slagen om mede dank zij deze wijngaard de activiteiten van de salesianen te ondersteunen.

P. ALEJANDRO JOSE LEON MENDOZA
Sdb Salesiaan van Cremisan
“De salesianen hadden vrij snel door dat hierin, dank zij de vruchten van hun arbeid, een kans zat om de studies van de toekomstige priesters in dienst van de Salesiaanse missie in het Midden-Oosten te bekostigen.” Ingebed tussen de heuvels, in de schaduw van eeuwenoude olijfbomen en een groot pijnbomenbos teelt men een druivensoort die alleen op deze terrassen gedijt. Ze is zeer dienstig voor de productie van tafelwijn alsook van miswijn.

P. ALEJANDRO JOSE LEON MENDOZA
Sdb Salesiaan van Cremisan
“Sedert het begin van de mensheid heeft God de mens midden een tuin geplaatst waar Hij wou dat er harmonie zou heersen tussen de mens en de natuur. Hier te mogen werken, tussen de olijfbomen en midden de wijnranken, is wel een beetje als meewerken aan een project waarin het originele opzet opnieuw op gang zou komen en dat wij op het einde van de mensheid opnieuw in die harmonie zouden leven die God voor ons van bij de aanvang had gedroomd.” En zo kwam zowat 125 jaar geleden, tussen olijfbomen en boomgaarden, een wijn tot stand die de smaak kreeg van het heil.

P. ALEJANDRO JOSE LEON MENDOZA
Sdb Salesiaan van Cremisan
“Zoals wij het telkens weer tijdens elke eucharistieviering herhalen, is de wijn tegelijk een gave Gods en de vrucht van de arbeid van de mens. Dat is de geschiedenis van het heil. Zonder Zijn gave is het onmogelijk wat dan ook tot stand te brengen. Hij laat het groeien, Hij geeft ons de regen die essentieel is, Hij is het die ons het zaad schenkt."

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Algemeen

newsletter