Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Terra-Sancta-Museum-het-schouwspel-kan-beginnen
      Terra Sancta Museum: het schouwspel kan beginnen !

Terra Sancta Museum: het schouwspel kan beginnen !

JERUZALEM – Drie, Twee één… Terra Sancta Museum! Na tal van jaren van intense arbeid had op 17 maart in Jeruzalem (in het Klooster van de Geseling) de opening plaats van de eerste van drie afdelingen van een museum dat uniek is in zijn soort. Het is volledig aan de wortels van het Christendom en aan de bescherming van de Heilige Plaatsen gewijd.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 23 maart 2016
  • réagir
  • 0 stem

De opening van de eerste afdeling van het Museum van het Heilig Land – het eerste museum over de wortels van het Christendom en over de bescherming van de Heilige Plaatsen – had op donderdag 17 maart 2016 in Jeruzalem plaats. Meerdere musea besteden aandacht aan de geschiedenis van het Jodendom of de moslims in de heilige stad Jeruzalem, maar geen enkel was tot op heden aan de wortels van het Christendom gewijd.

Met de tijd zal het museum drie afdelingen tellen: multimedia, archeologie en geschiedenis. Deze zullen in drie eigentijdse ruimten worden ondergebracht.

Het Klooster van de Geseling, aan het begin van de Via Dolorosa, zal de afdeling Archeologie herbergen. Het bevat de overblijfselen die tijdens de opgravingen onder leiding van de Franciscanen in het Heilig Land zijn gevonden. Ook de afdeling Multimedia zal hier worden in ondergebracht. Door middel van een interactieve videovoorstelling van 15 minuten zullen de bezoekers tal van details over de Calvarie kunnen ontdekken, alsook over de ontwikkeling van de Via Dolorosa vanaf de Romeinse periode. De bezoeker zal de lijdensweg van Christus als het ware mee kunnen beleven, vanaf de Olijfberg tot aan het Heilig Graf.

Een ware schat wordt aan het publiek voorgesteld.

De tweede (geschiedkundige) afdeling zal in het Klooster van de Verlosser van de Franciscanen worden ondergebracht. Dit is aan de westkant van de Oude Stad gevestigd. Deze afdeling zal voorwerpen bevatten die sinds de Kruistochten door Europese vorsten aan het Heilig Land werden geschonken, maar evengoed een apotheek uit de XVIIde eeuw die een historische getuige is van de sociale rol die de Franciscanen van het Heilig Land van oudsher hebben vervuld. Als beschermers van de Heilige Plaatsen hebben zij eeuwenlang een ware schat verzameld, die reeds in 2013 in Versailles werd tentoon gesteld.

Het museum zal bijzonder uitzonderlijke voorwerpen exposeren die door de Franciscanen van de Custode zijn bewaard. Het gaat ondermeer om liturgische sieraden en gewaden, schilderijen en verluchte manuscripten. De doelstelling bestaat erin om de bezoekers te helpen zich in te leven in de gebeurtenissen die de geschiedenis van Jeruzalem, het hart van het Christendom, hebben bepaald. De Custode beklemtoont tevens dat het museum ook een dynamisch cultureel centrum wil zijn dat doorheen de geschiedenis van dit buitengewoon land kansen tot ontmoeting wil bieden. Het wil tevens initiatieven tot ondersteuning van de economische en culturele ontwikkeling van de lokale gemeenschappen mogelijk maken.

Internetsite van het Museum : HIER
Bronnen : Radio Vatican & La Croix
Vertaling l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Links & Multimedia

newsletter