Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Stella-Maris-in-Akaba
        Stella Maris in Akaba

Stella Maris in Akaba

Akaba – Op zowat drie uur rijden van de hoofdstad Amman ligt helemaal in het zuiden van Jordanië, aan de oevers van de Rode Zee, de havenstad Akaba. De stad ligt aan de grens tussen Jordanië, Israël, Egypte en Saoedi-Arabië. Akaba telt slechts één Latijnse parochie, namelijk de parochie Onze-Lieve-Vrouw van de Zee. De pastoor, P. Ramez Deibes, voert ons mee naar zijn ontdekking.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 14 november 2017
  • réagir
  • 0 stem

Père, vertel ons over uw parochie.
De Latijnse parochie werd in 1982 opgericht, maar de toenmalige kerk was niet veel meer dan een eenvoudige zaal waar men kwam bidden. De huidige kerk is nog heel recent vermits deze amper vijf jaar geleden werd ingewijd. In 2010 werd met de bouw ervan gestart en in 2012 werd de kerk door Zijne Heiligheid Patriarch Fouad Twal ingewijd. Ik ben de enige Latijnse priester in heel de stad en onze gemeenschap telt 85 gezinnen, waaronder heel wat jonge echtparen. Ik ben hier sinds vijf jaar hun parochiepriester. Niet ver van de Latijnse parochie vandaan bevindt zich ook nog een Grieks-Orthodoxe en een Grieks-Katholieke (of Melkitische) parochie. Onze parochie is de verst verwijderde parochie binnen Jordanië en we ervaren vaak die grote afstand tot de hoofdstad ook al hebben we heel wat activiteiten die in coördinatie met de parochies en de christen bewegingen in Amman verlopen.

Het aantal inwoners van Akaba is bij de komst van de talrijke Palestijnse vluchtelingen in 1948 fors toegenomen. Er kwam een nieuwe toename als gevolg van de ontwikkeling van het toerisme en de stedelijke uitbreiding, zeker gezien het feit dat Akaba de enige havenstad van Jordanië is.

Waaruit bestaan de pastorale activiteiten?
Daar is vooreerst de parochieraad en de gezinsraad. Deze organiseren en coördineren de parochiale activiteiten. Ook al liggen we ver van Amman verwijderd, toch communiceren wij veel met de overige parochies en organiseren wij gemeenschappelijke activiteiten.

Elke zaterdag is er vóór de mis catechese voor de kinderen.

De parochie heeft ook een jeugdbeweging specifiek voor universitairen en jongeren die reeds beroepshalve bezig zijn.

De parochie heeft een eigen school die door de Zusters van de Rozekrans wordt beheerd, een privé gemengd lyceum dat 1.000 leerlingen telt. Dit onderlijnt meteen ook het belang van de christen aanwezigheid in de stad. Van maandag tot vrijdag lees ik elke dag de mis voor de communauteit.

Welke boodschap wil je nog meegeven?
Ik wens dat mijn parochie mag stralen door het geloof van haar leden.

Bron: www.lpj.org

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Algemeen

newsletter