Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Scouting-verleent-aan-de-christen-jeugd-van-Gaza-een-zweem-van-vrijheid
        Scouting verleent aan de christen jeugd van Gaza een zweem van (...)

Scouting verleent aan de christen jeugd van Gaza een zweem van vrijheid

GAZA – De Gazastrook herbergt twee dynamische christen scoutsgroepen die zich voor tal van uitdagingen geplaatst weten. Hieronder volgt de vertaling van een artikel van Mélinée Le Priol voor het dagblad La Croix.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 25 oktober 2016
  • réagir
  • 0 stem

De christenen in Gaza vertegenwoordigen slechts een heel kleine minderheid. Ze zijn slechts met een duizendtal op een totale bevolking van 1.8 miljoen inwoners. De twee parochies (een Grieks-orthodoxe en een Latijns katholieke) van de Palestijnse enclave tellen desalniettemin elk een scoutsgroep waarin plaats is voor zowel orthodoxe als katholieke jongeren. De eerste groep bestaat al geruime tijd, maar de tweede, met name de Sint-Jozefscouts, is pas in 2009 op initiatief van de toenmalige pastoor tot stand gekomen.

Het gemengd karakter van de groep is de trots van zijn stichter

“Pater Jorge Hernandez vroeg me om deze groep op te richten ten einde de jongeren weer aansluiting bij de Kerk te laten vinden,” vertelt Wassim Abou Daoud. Hij leeft reeds gedurende 32 jaar in Gaza en heeft een atletische gestalte. “Al onze activiteiten beginnen met een gebed.” Een zestigtal jongeren tussen de 5 en de 28 jaar hebben de scouting gekozen om meer als vrienden onder elkaar te zijn, om overlevingstechnieken te leren en vooral om even op adem te kunnen komen in een gebied dat als gevolg van de Israëlische blokkade en het moslimbewind van Hamas volkomen verlamd is.
Het gemengd karakter van de groep is de trots van zijn stichter. Ook bij de orthodoxe scouts zijn jongens en meisjes gemengd, zoals dit ook bij enkele moslimgroepen het geval is. Maar Hamas, die de Palestijnse enclave sinds 2007 controleert, verbiedt het dat gemengde groepen jongeren zich in de publieke ruimte vertonen. Het gevolg hiervan is dat de activiteiten van de Sint-Jozefgroep zich binnen de beperkte perimeter van de parochiekerk van de Heilige Familie moeten afspelen.

In zes jaar tijd verloor de groep een tiental leden

Het optreden van de traditionele fanfare van de scouts gebeurt dus niet op straat, zoals dit in Cisjordanië wel het geval is. Ze moeten zich hiervoor tot het voorplein van de kerk beperken. Dit geldt overigens voor alle samenkomsten van de groep, of het nu om sportactiviteiten of om hun halfjaarlijks kamp in juli of december gaat. Het kampvuur moet dus op asfalt gehouden worden, net zoals de tenten met boren op beton worden vastgemaakt. Dit is de prijs die men moet betalen opdat jongens en meisjes zich samen zouden kunnen ontspannen, ook al betitelen de organisatoren dit als een ongerechtigheid.
Al lijkt de Sint-Jozefsgroep nog jong en dynamisch, toch is deze de voorbije zes jaar een tiental leden kwijt gespeeld. Drie gezinnen wiens kinderen tot de scoutsgroep behoorden, hebben Gaza verlaten om zich in Cisjordanië te vestigen. De groep weet zich bovendien ook van zijn stichter Wassim Abou Daoud gescheiden, doordat deze sedert april met zijn vrouw en dochters in Ramallah leeft. “Gaza is te moeilijk geworden,” zo meent hij, “hier hebben we meer toekomstmogelijkheden.” Zijn jongere broer Yazan is hem aan het hoofd van de Sint-Jozefsgroep opgevolgd. Deze blijft Wassim wel foto’s van hun exploten toesturen.

Mélinée Le Priol, in Ramallah (Cisjordanie) voor La Croix

Vertaling l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter