Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Sacramentsdag-De-Eucharistie-is-een-geschenk-waarop-men-zich-dient-voor-te
        Sacramentsdag: De Eucharistie is een geschenk waarop men zich dient voor te (...)

Sacramentsdag: De Eucharistie is een geschenk waarop men zich dient voor te bereiden

JERUZALEM – Op donderdag 31 mei 2018 kwamen de gelovigen van de Latijnse Kerk van Jeruzalem bij het Heilig Graf samen om er naar aanleiding van Sacramentsdag de aanwezigheid van Christus in het Heilig Sacrament te gedenken. Eerst hadden de lauden plaats, gevolgd door de plechtige Eucharistieviering die door Mgr. Pierbattista Pizzaballa, Apostolisch Administrator van het Latijns Patriarchaat te Jeruzalem, werd voorgegaan.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 17 juni 2018
  • réagir
  • 0 stem

Het Feest van Sacramentsdag begon ooit in 1247 als een lokale traditie in België. Het was uiteindelijk Paus Urbanus IV die het als liturgische plechtigheid voor de hele Kerk heeft ingesteld, dit in een tijd waarin de leer van de waarachtige aanwezigheid van Christus in de Eucharistie is ontstaan.

Het was precies om deze aanwezigheid te gedenken dat de gelovigen van de Latijnse Kerk in Jeruzalem op donderdag 31 mei in de Basiliek van het Heilig Graf samenkwamen. De viering werd voorgegaan door de Apostolische Administrator, geassisteerd door Mgr. Leopoldo Girelli, Apostolische Nuntius in Israël en Apostolisch Afgevaardigde te Jeruzalem en in Palestina, door Mgr. Giacinto Boulos Marcuzzo, Patriarchaal Vicaris van Jeruzalem en Palestina, door Père Rafic Nahra, Patriarchaal Vicaris voor de Hebreeuws sprekende katholieken, door Mgr. Kamal Bathish, Bisschop Emeritus, alsook door tal van priesters uit het diocees.

In zijn homilie herinnerde de Administrator dat “Jezus Zijn Lichaam en Zijn Bloed […] als een bijzondere daad van Liefde heeft geofferd. Het is een teken van verbondenheid, van voedsel voor het Heil. Het is een nieuw levensbeginsel voor ons allen. […].” Hij ging verder door te bevestigen dat “de Eucharistie tevens een geschenk is, waarvoor wij ons dienen klaar te maken […] en dat het tijd en voorbereiding vraagt opdat wij dit geschenk zouden kunnen begrijpen.” Dit jaar vierde de Latijnse Kerk bovenop het feest van Sacramentsdag ook nog enkele bisschoppelijke jubilea, zoals dat van Mgr. Bathish, van Mgr. Marcuzzo (25 jaar) en van Mgr. Bader (10 jaar), momenteel Apostolische Nuntius in de Dominicaanse Republiek en Apostolisch Afgevaardigde voor Puerto Rico. “De trouw van onze jubilarissen spoort ons aan om hun voorbeeld na te volgen om in leven het geschenk van de ontvangen en de geboden liefde plechtig te herdenken. Vandaag hernieuwen wij voor hen en voor ons allen ons engagement om elke dag het mysterie van de Liefde te begrijpen en te beleven. Dit mysterie gaat ons telkens weer vooraf en staat ons ook telkens opnieuw te wachten,” besloot de Administrator zijn homilie.

De mis werd afgesloten met de traditionele processie rond de luifel boven het Heilig Graf, waarna de Administrator zich in het Graf van Christus terugtrok om het alle eer te bewijzen.

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter