Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Paus-en-Israelische-president-overleggen-over-het-Midden-Oosten
        Paus en Israëlische president overleggen over het Midden-Oosten

Paus en Israëlische president overleggen over het Midden-Oosten

ROME – "Het is dringend en noodzakelijk om het vertrouwen tussen Israëli’s en Palestijnen te bevorderen om de rechtstreekse onderhandelingen nieuw leven in te blazen. Die moeten leiden tot een overeenkomst die respect heeft voor de legitieme aspiraties van beide volkeren, als fundamentele bijdrage tot de vrede en de stabiliteit in de regio", zei paus Franciscus donderdagmorgen in een gesprek met de Israëlische president Reuven Rivlin.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 4 september 2015
  • réagir
  • 0 stem

Het was het eerste bezoek van Rivlin aan de paus sinds zijn aantreden in juli 2014. Het gesprek duurde 30 minuten. Volgens een communiqué overlegden beiden over de actuele situatie in de regio, de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen en de toestand in buurlanden als Libanon en Syrië. Ze wisselden ook van mening over de situatie van de christenen in het Heilige land en de problemen waarmee de erg bescheiden katholieke gemeenschap in Israël wordt geconfronteerd.

Het communiqué vermeldt niet of ze spraken over de bouw van de muur in de Cremisanvallei, waardoor christelijke gezinnen van hun landbouwgronden worden gescheiden. President Reuven Rivlin bezocht net een week geleden wel het benedictijnenklooster van Tabgha en veroordeelde er toen de brandstichting.

President Rivlin overhandigde de paus een steen uit de achtste eeuw voor Christus, uit de periode van het Koningshuis van David, met een tekst waarin sprake is over vrede voor Jeruzalem. De paus schonk Rivlin een medaille, een exemplaar van zijn encyclieken Laudato Si’ en een tak van de Olijfboom, die tijdens de vredesontmoeting van de Israëlische en Palestijnse president in de tuin van het Vaticaan werd geplant.

Israël en de Heilige Stoel knoopten in 1994 diplomatieke relaties aan. In december 1993 werd een eerste basisakkoord ondertekend, maar de onderhandelingen over de vrijstelling van gemeentebelasting voor kerkelijke instellingen zoals kerkgebouwen en kloosters en de juridische status van de katholieke Kerk blijven aanslepen. Recent wekte het Vaticaan de ergernis van Israël met de aankondiging van een diplomatiek akkoord met Palestina.

(Kerknet)

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Vaticaan & Wereldkerk

newsletter