Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Oproep-van-de-Kerkleiders-van-Jeruzalem-aan-de-Internationale-Gemeenschap
        Oproep van de Kerkleiders van Jeruzalem aan de Internationale (...)

Oproep van de Kerkleiders van Jeruzalem aan de Internationale Gemeenschap

Nu er reeds sedert meerdere dagen complete chaos heerst op het voorplein van de moskeeën van de drievoudig Heilige Stad dringen de Kerkleiders van Jeruzalem er met nadruk op aan dat de gewelddaden een einde zouden nemen en ze roepen de Internationale Gemeenschap op om tussen te komen.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 1 juni 2021
  • réagir
  • 0 stem

“Wij zijn compleet ontmoedigd en voelen ons op en top bezorgd,” zo schreven op zondag 9 mei de patriarchen en kerkleiders uit Jeruzalem naar aanleiding van de gewelddadigheden in Oost-Jeruzalem. “De verontrustende ontwikkelingen, of het aan de Al Aqsamoskee is of bij de Sheukh Jarrahmoskee, deze gewelddadigheden ontwijden het sacrale karakter van het volk van Jeruzalem en deze hoog heilige stad als stad van de vrede. Deze acties bedreigen de veiligheid van de gelovigen en de waardigheid van de Palestijnen die het voorwerp uitmaken van onaanvaardbare uitzetting uit hun woning.” Dit kan men lezen in een communiqué dat zowel in het Engels als in het Arabisch op de website van het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem is gepubliceerd.

Het speciale karakter van de drievoudig Heilige Stad verplicht “alle partijen ertoe om de toch al zeer gevoelige situatie van de stad te vrijwaren,” gaan de prelaten verder in hun betoog. Zij voegen hier nog aan toe: “de toenemende spanning, die vooral door groepen rechtse extremisten wordt aangewakkerd, brengt zo de toch al broze situatie in Jeruzalem en de omstreken in gevaar. Wij doen een oproep aan de Internationale Gemeenschap en aan alle mensen van goede wil om tussen te komen om zo een einde te maken aan al de provocaties. Wij roepen hen tevens op om te blijven bidden voor de vrede in Jeruzalem,” zo besluit het communiqué.

Een reeds dagen durende gewelddadigheid

Jeruzalem vormt reeds dagen het middelpunt van een uitbraak van geweld. Maandag barstten er nieuwe confrontaties los tussen Palestijnen en de Israëlische politie op het voorplein van de moskeeën. Dit is de derde Heilige Plaats van de Islam. Een van de oorzaken van de oplopende spanning was de uitzetting van Palestijnse gezinnen in de Cheikh Jarrahwijk ten voordele van Joodse kolonisten. Deze laatsten zijn van mening dat een wet het hen toestaat om in dit Palestijnse deel van de Heilige Stad te wonen.

De symbolische en demografische inzet van dit gebeuren mobiliseert reeds sedert jaren verenigingen van kolonisten en van extreem rechts die in een veelheid van juridische procedures verwikkeld zitten om hun terreinen stelselmatig uit te breiden. Er was op maandag 10 mei een zitting van het Israëlische Opperste Gerechtshof over deze materie voorzien, maar deze is ondertussen uitgesteld. Deze datum viel samen met de “Dag van Jeruzalem” die herinnert aan de wederinname van de Heilige Stad door de Joden uit de handen van de Arabische legers. Dit gebeurde in de nasleep van de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Bron : Vatican News

Foto: ©️ Latin Patriarchate of Jerusalem / lpj.org

Vertaling : Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter