Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Oproep-van-Paus-Franciscus-om-het-geweld-in-Jeruzalem-te-stoppen
        Oproep van Paus Franciscus om het geweld in Jeruzalem te stoppen

Oproep van Paus Franciscus om het geweld in Jeruzalem te stoppen

Na het Regina Caeli op zondag 9 mei gaf de Heilige Vader uitdrukking aan zijn grote bezorgdheid over de gewelddadige botsingen die reeds gedurende meerdere dagen in de Heilige Stad Jeruzalem plaats vinden. “Het is nu genoeg geweest met al deze confrontaties,” stelde hij zeer nadrukkelijk.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 11 mei 2021
  • réagir
  • 0 stem

“Ik volg met bijzondere aandacht en met een groeiende bezorgdheid de gebeurtenissen die zich in Jeruzalem afspelen,” verklaarde de Paus op zondag 9 mei vanuit het venster van zijn apostolisch paleis. “Ik bid dat de stad een plaats van ontmoeting zou mogen zijn en niet een van gewelddadige confrontaties. Dat Jeruzalem een plaats van gebed en vrede zou mogen zijn. Ik nodig iedereen met aandrang uit om naar gemeenschappelijke oplossingen te zoeken zodat de multireligieuze en multiculturele identiteit van de Heilige Stad zou gerespecteerd blijven en dat daar broederlijkheid zou heersen,” zo stelde hij. Hij waarschuwde ervoor dat “geweld slechts met geweld wordt beantwoord en dat het nu genoeg is geweest.”

Een week vol uitbarstingen van geweld

De oproep van de Paus kwam er nadat er op zaterdagavond tussen de Israëlische politie en Palestijnse manifestanten nieuwe botsingen plaats vonden. Het resultaat was dat er in verschillende wijken van Oost-Jeruzalem een 90-tal gewonden vielen. Dit werd door de hulpverleners van het Palestijnse Rode Kruis meegedeeld. Als gevolg van dit geweld kwamen er vanuit de Gazastrook raketaanvallen op Israël, die dan op hun beurt bijna meteen door de Israëli’s met bombardementen op de stellingen van het Islamitische Hamas in de Palestijnse enclave werden beantwoordt. De gewelddadige schermutselingen op vrijdagavond op het voorplein van de moskeeën hadden langs Palestijnse kant dan weer 205 gewonden tot gevolg terwijl er in de rangen van de Israëlische politie 18 gewonden vielen.

In Oost-Jeruzalem, de Palesijnse sector die reeds sedert 1967 door Israël wordt bezet, lopen vooral in de wijk Cheikh Jarrah de spanningen hoog op en hebben reeds de voorbije week gedurende drie avonden op rij manifestaties plaats om te protesteren tegen de mogelijke uitwijzing van Palestijnse gezinnen ten voordele van Israëlische kolonisten.

Het was van augustus 2019 geleden dat er op het voorplein van de moskeeën nog botsingen waren geweest tussen de Israëlische politie en de gelovigen. Toen raakten er op de dag van de belangrijkste Joodse en Islamitische herdenkingen eveneens tientallen Palestijnen gewond.

Bron : Vatican News

Foto : © IPA

Vertaling : Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Vaticaan & Wereldkerk

newsletter