Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Onze-jongeren-vieren-Sint-Niklaas-in-Lotharingen
        Onze jongeren vieren Sint-Niklaas in Lotharingen

Onze jongeren vieren Sint-Niklaas in Lotharingen

LOTHARINGEN – Een afvaardiging van een vijftiental jonge leden van de Belgische Landscommanderij nam voor de achtste opeenvolgende keer met heel veel enthousiasme deel aan het Sint-Niklaasfeest in Saint-Nicolas de Port. In deze voorstad van Nancy had in de Sint-Niklaasbasiliek voor de 773ste keer de legendarische processie plaats. Onze vrolijke groep begon zijn dag in Toul om daar onder meer de rijkdom van de prachtige kathedraal te ontdekken.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 11 december 2018
  • réagir
  • 0 stem

Op uitnodiging van kolonel Philippe Pasteau, verantwoordelijke voor de Commanderij van Lotharingen, en zijn coadjutor Alain Oury nam een groep jongeren van onze Landscommanderij voor de achtste opeenvolgende keer deel aan de aloude processie ter ere van Sint-Niklaas. Sint-Niklaas is niet alleen de patroonheilige van de brave kinderen maar tevens van Lotharingen en van de basiliek van Saint-Nicolas de Port op zowat 14km van Nancy.

Toul, gotische parel van Lotharingen

Om de video te bekijken: klik HIER

De dag begon in Toul, bisschopsstad met een rijk verleden, met een typisch Lotharische maaltijd die pastoor Detré, aartspriester aan de kathedraal, voor ons en zijn pastoors had bereid. De gedachtewisselingen tijdens de zeer gemoedelijke maaltijd maakten het ons mogelijk de uitdagingen te ontdekken waar deze charismatische pastoor inzake de bescherming van kwetsbare en veeleisende monumenten (de kathedraal en collegiale kerk) mee wordt geconfronteerd. Ook kregen we zicht op de problemen die door de christen gemeenschap worden beleefd met betrekking tot de nieuwe evangelisatie in dit deel van Lotharingen.

Na een ommetje langs de kapittelzaal leidde de aartspriester ons naar de kathedraal van de Heilige Stefanus die hij ons in alle hoeken liet bewonderen. Wij bleven er zowat twee uur. De kathedraal is een gotisch bouwwerk dat vooral omwille van zijn westgevel bekend is. Het is een meesterwerk in de flamboyante gotiek. Ook het gotisch klooster geniet grote bekendheid en is het tweede grootste in deze stijl in Frankrijk. Verder is een van de twee renaissancekapellen de kapel van de bisschoppen. De torens aan de voorgevel hebben een hoogte van 65m, het schip van de kerk is 100m lang en de gewelven zijn 30m hoog. De dwarsbeuk is 56m lang. In de XIIIde eeuw werd met de bouw van een romaans bouwwerk aangevangen. Op deze plaats stond eerder reeds een Romeinse tempel.

Saint-Nicolas de Port

Om de video te bekijken, klik HIER

Na de maaltijd met de ridders uit Lotharingen en hun gasten in Varangéville keerde de groep terug naar de basiliek van Saint-Nicolas de Port om er aan de 773ste processie ter ere van de patroonheilige van Lotharingen deel te nemen. Deze processie heeft elk jaar plaats op de meest nabije zaterdag bij 6 december, en sedert 6 december 1245 gaat de processie steeds weer integraal binnen de ruimte van deze immense gotische kerk door. Het gevolg ervan is dat het aantal deelnemers, ongelukkig genoeg voor heel veel geïnteresseerden, tot 3.000 wordt beperkt.

Dit jaar werd Mgr. Blanchet, bisschop van Belfort-Montbéliard, uitgenodigd om in de viering voor te gaan. Met een knipoog naar de actualiteit maakte hij in zijn homilie nog een subtiele maar niet mis te verstane allusie op de gele hesjes.

De organisatie van deze mooie viering waaraan ook honderden gidsen en scouts hebben deelgenomen, was het werk van pastoor Alexander Thomassin, 38 jaar oud en nieuwe rector van de basiliek. De Belgische Landscommanderij is hem nog maar bijzonder erkentelijk voor zijn broederlijk onthaal.

Sint-Niklaasprocessie
Om de video te bekijken, klik HIER

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Nieuws over de Orde

newsletter