Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Olijvenoogst-op-Gethsemane
        Olijvenoogst op Gethsemane

Olijvenoogst op Gethsemane

JERUZALEM – Op zaterdag 15 oktober namen vrijwilligers van uiteenlopende leeftijd en verschillende nationaliteiten deel aan de jaarlijkse olijvenoogst in de Hof van Gethsemane. De pluk aan de voet van de Olijfberg werd naar jaarlijkse gewoonte door de Paters Franciscanen georganiseerd.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 23 november 2016
  • réagir
  • 0 stem

Een vijftigtal vrijwilligers gingen dit jaar in op de uitnodiging van de Franciscanen om aan het plukken van de olijven in de Hof van Gethsemane deel te nemen. Het was op deze plaats dat Jezus de gewoonte had om zich in eenzaamheid terug te trekken om er te bidden en te mediteren.
Nadat Fra Diego ofm de groep vrijwilligers had verwelkomd, bad hij samen met hen een gebed om vrede en gaf vervolgens enige korte informatie over de pluk van de olijven. Daarna ging elkeen druk aan de slag om de korven met deze delicate vruchten te vullen. De oogst van die dag volstond om tien grote zakken olijven te verzamelen.
De tuin is ongeveer 1200m² groot en bevat de acht olijfbomen naast de Kerk van de Natiën. Deze behoren tot de oudste olijfbomen van het Heilig Land. Volgens een studie uit 2012 van de Italiaanse Nationale Onderzoekscommissie zouden drie van deze bomen met zekerheid uit de 11de en 12de eeuw stammen. De studie toont tevens aan dat de origine van al deze bomen op dezelfde ent terug gaat.
Na de oogst werden de olijven naar de Abdij van Latroun overgebracht om daar tot olie verwerkt te worden. Een deel van deze olie werd vervolgens naar de verschillende religieuze communauteiten gebracht. Een ander deel van de olieopbrengst zal in de loop van de Goede Week gewijd worden om daarna naar verschillende parochies in het Patriarchaat alsook naar kloosters overal ter wereld verstuurd te worden.

Bron: www.lpj.org

Vertaling l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Algemeen

newsletter