Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Moeder-Antoinette-de-Evangelische-Vreugde
        Moeder Antoinette: de Evangelische Vreugde

Moeder Antoinette: de Evangelische Vreugde

NAZARETH – Op zondag 2 oktober 2016 kwamen tal van vrienden van de Karmel samen om het feest van de Heilige Theresia van Lisieux te vieren. Zij wilden tevens Moeder Antoinette omringen naar aanleiding van haar 96ste verjaardag en de 70ste verjaardag van haar professie.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 23 november 2016
  • réagir
  • 0 stem

Momenteel leven er nog twaalf zusters in de Karmel van Nazareth, maar op 2 oktober viel daar een dertiende zuster een mooi feest te beurt. Moeder Antoinette is niet meer zo goed te been en verblijft daarom in het Franse hospitaal nabij de Karmel. Maar naar aanleiding van haar jubileum mocht zij opnieuw een dag in haar communauteit vertoeven.
Het was in 1945, bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, dat deze jonge Maltese vrouw tot de Karmel van Nazareth toetrad. Deze stad bevond zich destijds nog onder Brits mandaat. Vanaf haar prille jeugd was het haar droom om religieuze te worden. Zij profiteerde dan ook van de allereerste militaire vlucht die na de conflictjaren vanuit Malta vertrok om zich eerst naar Egypte en vervolgens naar Haïfa te begeven. Vanuit haar verlangen om haar roeping in het Heilig Land, het geboorteland van Christus maar tevens het land van de Profeet Elia en van de Karmel te beleven, legde zij op 25 september 1946 haar eerste geloften af en werd zo zuster Antoinette.
Op 2 oktober l.l. hebben de karmelitessen de zeventig jaren van religieus leven van hun medezuster gevierd. Zij was jarenlang hun priorin. Tijdens de eucharistieviering heeft Moeder Antoinette haar geloften hernieuwd. Deze mis werd door Mgr. Marcuzzo, Patriarchaal Vicaris, voorgegaan. Eveneens aanwezig was Mgr. Bathisch, Generaal Patriarchaal Vicaris emeritus en nog tal van andere priesters uit de regio.
In zijn homilie wist Mgr. Marcuzzo de waarde van Moeder Antoinette voor het Heilig Land zeer goed te typeren. Nooit heeft zij opgehouden dit land in haar gebeden te gedenken. Hij trok een parallel tussen haar leven en dat van de Heilige Theresa van Lisieux, wiens feest eveneens begin oktober wordt gevierd, alsook met dat van Moeder Teresa, die op 4 september l.l. heilig werd verklaard. De bisschop stond verbaasd over de verscheidenheid in mogelijkheden om de roep van de Heer te beantwoorden. Voor Moeder Antoinette bestond dit in het verlangen om Gods glorie steeds te kunnen prijzen. Dit werd ook bijzonder mooi door de Zalige Elisabeth van de Heilige Drievuldigheid beleefd, de zuster die eveneens op 16 oktober werd heilig verklaard.
Aan het einde van de mis werd de jubilarisse met een kroon van bloemen gehuldigd, dit als bijzondere herinnering aan de kledij die zij op de dag van haar geloften droeg: een marineblauw kleed en een bloemenkroon.
Vandaag beleeft zuster Antoinette haar roeping in het Frans hospitaal, waar zij omwille van gezondheidsredenen verblijft. Zij wordt daar dagelijks door haar medezusters van de Karmel bezocht en het is ook daar dat zij getuigenis mag afleggen van de onmetelijke Liefde van de Heer aan wie zij gedurende de voorbije 70 jaar haar leven heeft toegewijd.

Cécile Klos voor www.lpj.org

Vertaling l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter