Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/MiseRome-San-Onofrio
      # MiséRome : San Onofrio

# MiséRome : San Onofrio

ROMA : Vrijdag 6 mei 2016 - Bezoek aan het klooster en de kerk van San Onofrio op het Janiculum


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 15 mai 2016
  • réagir
  • 0 vote

Tijdens deze retraite en bedevaart voor de jongere leden van onze Landscommanderij, mocht een bezoek aan het klooster en de kerk van San Onofrio op het Janiculum niet ontbreken. In 1948 besloten Pius XII en Kardinaal Canali (later Grootmeester van onze Orde) dat het hoofdkwartier van de Orde van het Heilig Graf zou worden overgebracht van Jeruzalem naar deze gebouwen in Rome.

Deze plaats werd niet zonder reden aan onze Orde toevertrouwd. Dit brengt ons terug bij het getuigenis van de dichter Torquato Tasso. Hij is de auteur van het werk ’La Gerusalemme Liberata’, waarin hij verhalen vertelt over de de eerste kruisvaarders die vochten om het Heilig Graf van Christus te heroveren. Tot eind 19de eeuw was Tasso één van de meest gelezen auteurs in Europa en zelfs Goethe schreef een toneelstuk over zijn leven. Op latere leeftijd werd Tasso geestesziek en trok zich terug in San Onofrio om er uiteindelijk te sterven. Hij ligt begraven in de kerk van het klooster. Ook Kardinaal Canali, werd er begraven. De kerk werd toevertrouwd aan de Fransicanen van de Verzoening (expiation) een groep van Amerikaanse Minderbroeders.

San Onofrio ligt ten zuidoosten en net buiten Vaticaanstad maar maakt er nog steeds onderdeel van uit (extraterritoriaal). Het heeft een prachtig uitzicht op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek. Door de eeuwen heen, hebben geschiedenis, cultuur als geloof er hand in hand geleefd. Het huidige complex dateert uit de vijftiende eeuw, maar de eerste nederzettingen werden gebouwd als een hermitage. Het Groot Magisterium is ondertussen verhuisd naar het Palazzo della Rovere, maar San Onofrio huist nog altijd de Landscommanderij van Centraal Italië.

De artistieke pracht was voor onze retraite en bedevaart een bron van verrijking, rust en bezinning waar we hebben kunnen bidden voor de Christenen in het Heilig Land, de leden van onze Landscommanderij en voor de Paus, onze Grootmeester, de Latijns Patriarch en al diegenen die onze Orde besturen.

Stephan Janssens

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Un message, un commentaire ?

modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?
Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.Actualités

Bonnenouvelle.fr

Saint(s) du jour

Lectures du jour

newsletter