Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/MiseRome-Jongerenbedevaart-te-Rome-Woensdag-4-mei-2016
      MiséRome: Jongerenbedevaart te Rome – Woensdag 4 mei 2016

MiséRome: Jongerenbedevaart te Rome – Woensdag 4 mei 2016

ROME – Hier volgt het relaas van de eerste dag van de jongerenbedevaart van de landscommanderij. Deze ging door naar aanleiding van Hemelvaartsdag en was gekaderd in het Jaar van de Barmhartigheid.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 15 mei 2016
  • réagir
  • 2 stemmen

Woensdag 4 mei : Algemene Audiëntie en ontdekking van het antieke Rome

Iedereen die reeds het voorrecht heeft genoten om een pauselijke plechtigheid of een audiëntie op het Sint-Pietersplein bij te wonen, weet dat men in situ si vrij snel een verhoogd risico op een zonnesteek loopt. Als voorspel op de bezinning van de ridders en dames van het Heilig Graf in de eeuwige stad, doorstonden twee ridders en drie begeleiders gedurende de voormiddag – zij het in een ontspannen sfeer en al biddend - de verzengende hitte van de “Vaticaanse” zon. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van onze organisator, van onze Gouverneur Generaal Agostino Borromeo en van zijn administratie kreeg onze kleine delegatie een plaats in het VIP-vak in de onmiddellijke nabijheid van de Heilige Vader.

In het raam van het Jubeljaar van de Barmhartigheid hield Paus Franciscus een bezinning over de parabel van het verloren schaap. “De enige mogelijkheid om de kudde weer voltallig te krijgen, is het spoor te volgen dat door de barmhartigheid van de Heer is afgebakend,” vertelde hij. “Niemand is definitief verloren. Nooit! Tot op het laatste moment zal God naar ons op zoek gaan.” “Ieder mens is in Zijn ogen belangrijk, maar vooral toch de meest hulpbehoevende, de meest verlaten en de meest verworpen mensen.” “God kent onze hedendaagse wegwerpcultuur niet.” Na de toespraken en de gebeden was het ons toegestaan een bescheiden geschenk aan de paus te overhandigen. De maand mei indachtig, betrof het een fles maitrank, een ambachtelijk aperitief uit Aarlen op basis van Luxemburgse witte moezelwijn en lievevrouwebedstro. De Heilige Vader heeft dit geschenk dat hem in naam van de Belgische Landscommanderij werd aangeboden, met veel welwillendheid en enigszins geamuseerd in ontvangst genomen.

In de loop van de namiddag sloten zich geleidelijk aan meerdere deelnemers bij de eerste groep aan om zich bij het cultureel programma aan te sluiten. Het werd een tocht doorheen de archeologisch overblijfselen uit de Romeinse Oudheid. Vertrekkend bij het Forum Boarium (of de veemarkt), een gekend ouder forum, gaf het bezoek aan elkeen de kans zich nog eens in de Koninklijke, republikeinse en keizerlijke geschiedenis van de eeuwenoude stad onder te dompelen. Het was geen gemakkelijke taak om een toch reeds deskundig publiek te gidsen. Maar zodra er een kerk langs het parcours tussen de ruïnes oprees, nam Thibault Denotte de fakkel over. Op die wijze hadden de luisteraars het voordeel om optimaal van de domeinkennis van beide gidsen te kunnen genieten. De groeiende groep trok zo langs de kerk van Santa Maria in Cosmedin om zo de vroegere vloer van de Sint-Pietersbasiliek te bewonderen, alsook om nog even langs te gaan in de Sant’Anastasia al Palatino, de huidige titulariskerk van Mgr. Danneels. Tijdens de tocht langs het Circus Maximus in de richting van het Colosseum bleef de groep gretig naar nieuwe ontdekkingen op zoek gaan en begon vervolgens aan een bezoek aan het Forum Romanum en de Palatinus Heuvel.

De belangrijkste religieuze, politieke en administratieve gebouwen, alsook tal van monumenten en weldadigheidsinstellingen passeerden onder een weldadig stralende zon de revue. Toen de luidsprekers de bezoekers verzochten omwille van de sluitingstijd de site te verlaten, werd de rondgang met een bezinningsmoment beëindigd. Daarin kon men de grootheid maar evenzeer de broosheid van het hart van onze Romeinse beschaving in overweging nemen. De wandeling eindigde op de Capitoleinse heuvel, alvorens de beproefde ledematen in een typisch Romeins restaurant een ruim verdiende compensatie kregen.

David Colling

Vertaling l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Bedevaarten

newsletter