Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/MiseRome-Bezoek-aan-de-tuinen-van-het-Vaticaan
      MiséRome: Bezoek aan de tuinen van het Vaticaan

MiséRome: Bezoek aan de tuinen van het Vaticaan


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 15 mei 2016
  • réagir
  • 2 stemmen

Bij het verlaten van het Paleis van het Grootmeesterschap van Malta werd ons meegedeeld dat de voorziene privé-audiëntie bij Paus Emeritus Benedictus XVI die namiddag was afgelast. De ontgoocheling die dit nieuws teweeg bracht, zou menig organisator ontmoedigd hebben of van zijn stuk hebben gebracht.

Dit was natuurlijk niet het geval bij onze dierbare Thibault Denotte. Hij toog onmiddellijk aan de slag om in de korte tijd die hem restte een vervangprogramma op het getouw te zetten. Hij waakte hierbij over het feit dat dit voldoende originaliteit zou bevatten teneinde de teleurstelling zo spoedig mogelijk te laten verdwijnen. Door de tussenkomst van de Zwitserse landscommandeur kregen wij het voorstel voor een bijzonder privébezoek aan de tuinen van het Vaticaan. Daar kregen wij een rondleiding door Davide Serrago die reeds gedurende vier jaar hellebaardier is bij de Pauselijke Wacht en die tevens lid is van de Zwitserse Landscommanderij van de Orde van het Heilige Graf.

Deze drie uur durende wandeling kwam aan de allerhoogste verwachtingen tegemoet. Eenmaal voorbij de Poort van de Heilige Anna gaf Davide ons een korte voorstelling van de samenstelling van de Zwitserse wacht en haar verschillende functies. Dit gebeurde midden de binnenkoer van hun kazerne. We wandelden rond de toren van Nicolaas V waar de Bank van het Vaticaan is gehuisvest en bereikten zo de koer van het Belvedere waar we konden kennis maken met alles wat de kleine staat aan mensen en uniformen te bieden heeft (geestelijken, Zwitserse wacht, brandweer, politiemensen…).

In Indiaans gelid en voorafgegaan door Davide wandelden wij vervolgens rond de Borgiatoren, langs de Sixtijnse kapel, de Fontein van de Adelaar, en het plein voor de Lourdesgrot. Nog niet volkomen getroost omwille van het feit dat we onze dierbare Paus Emeritus niet hadden kunnen ontmoeten, namen wij de weg van het klooster Mater Ecclesiae waar wij de rozentuin in al zijn pracht konden bewonderen. Van op die plaats heeft men bovendien een prachtig panoramisch zicht op de Sint-Pietersbasiliek. Dit was een gelegenheid om onder leiding van onze Landscommandeur, dhr. Jean-Pierre Fierens een gebedsmoment te houden ter intentie van de gezondheid van Benedictus XVI.

Vanaf deze hoogte konden wij de afdaling naar het station van het Vaticaan aanvatten om ons bezoek bij het Teutoons kerkhof te beëindigen. De oorspong van dit kerkhof gaat op Karel de Grote terug. Davide rondde zijn tocht af met een bezoek aan het interieur van de kerk Santa Maria delle Pietà, een kerk die de Zwitserse Wacht zeer dierbaar is.
Verder dient nog te worden opgemerkt dat het contact tussen onze gids en onze groep jongeren bijzonder hartelijk verliep, zodanig dat we tot het besluit zijn gekomen om voortaan een hechte relatie te onderhouden tussen de jongeren van de Belgische en de Zwitserse Landscommanderij met de bedoeling om de banden tussen de jonge ridders uit verschillende landen nauwer aan te halen.

David Colling

Vertaling l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Bedevaarten

newsletter