Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Mgr-Michel-Sabbah-de-christenen-in-Palestina-slachtoffer-van-sektarisme
        Mgr. Michel Sabbah: de christenen in Palestina slachtoffer van (...)

Mgr. Michel Sabbah: de christenen in Palestina slachtoffer van sektarisme

JERUZALEM - Patriarch Emeritus Michel Sabbah gaf een interview voor de website abouna.org. Hieronder volgt een vertaling van de Franstalige versie die ons door het Portail catholique Suisse werd aangereikt.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 26 september 2016
  • réagir
  • 0 stem

Mgr. Michel Sabbah is de mening toegedaan dat de algemene toestand in heel Palestina steeds zwaarder gehavend raakt. Hij wijst hierbij de heropleving van het sektarisme met de vinger en interpellert de Palestijnse Overheid en Hammas over het feit dat vooral de Palestijnse christenen hiervan het slachtoffer zijn.
De Latijnse Patriarch werd in 1933 in Nazareth geboren en is dus van Palestijnse afkomst. Hij pleit voor een gelijke behandeling van iedereen, of het nu om christenen of moslims gaat.
De internetsite abouna.org wordt door Père Rif’at Bader, priester van het Latijns Patriarchaat, beheerd. In zijn interview aan deze website richt Mgr. Michel Sabbah zich in de eerste plaats tot de Palestijnse Overheid. Hij wijst hen op hun plicht om de begane fouten en bedreven misdaden aan te pakken en te bestraffen (...) om van de toekomstige generaties zorg te dragen en programma’s uit te werken die alle burgers het gevoel geven dat ze als gelijken behandeld worden.
Alle burgers zijn gelijk
Hij richt zijn oproep ook tot Hamas, die de Gazastrook controleert. Indien de moslims het recht en de plicht hebben om de Islam te bestuderen, dan geldt dit evenzeer voor de christenen ten aanzien van het christendom.
Indien de Islam zaak maakt van de wijze waarop moslims in gemeenschap samenleven, dan kunnen zij hun levenswijze niet aan de christenen opleggen. Hamas heeft eveneens tot plicht de gelijkheid onder alle burgers alsook het lidmaatschap tot de onderscheiden religieuze overtuigingen te waarborgen en de daaraan verbonden vrijheden in het sociale leven te respecteren.
Christenen en moslims moeten zich van elke vorm van sektarisme onthouden
De Patriarch Emeritus van Jeruzalem neemt het op voor de jongeren en vraagt met aandrang dat de autoriteiten studieprogramma’s zouden ontwikkelen die alle burgers het gevoel van gelijkheid zouden geven. Hij vraagt tenslotte aan de moslims en aan de christenen om zich van elke vorm van sektarisme te onthouden. “Want,” zo stelt hij, “moslims en authentieke christenen zijn zij die iedereen beminnen, omdat allen als gelijken zijn geschapen.”

Vertaling l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter