Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Koffie-van-Aboud
        Koffie van Aboud

Koffie van Aboud

ABOUD – In het Palestijns dorp Aboud heeft een christen Palestijnse familie in de producten van eigen bodem een middel gevonden om in haar levensonderhoud te voorzien en de toekomst hoopvol tegemoet te zien.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 6 september 2017
  • réagir
  • 0 stem

Om de video te bekijken, klik HIER

Op amper 20 km van de stad Ramallah bevindt zich het kleine dorp Aboud. Het heeft een rijke geschiedenis en kent een grote traditie. Het is precies daar dat een christen Palestijnse familie een middel heeft gevonden om in haar eigen levensonderhoud te voorzien en zo met vertrouwen tegen de toekomst aan te kijken. Dit alles dank zij hun producten van eigen bodem.

Hun assortiment bestaat uit allerlei soorten confituur, snoepjes, specerijen, augurken en een heel originele koffie uit gerstentarwe. Op die manier gaf de familie Hmeid zowat drie jaar geleden de aanzet tot datgene wat ondertussen tot “De stad van de bloemen” werd gedoopt. Het is een winkel van gezondheids- en natuurproducten die op de vruchtbare gronden van de familie worden gekweekt.

Shaher Hmeid
“Wij hebben ervoor gekozen om onze zaak “De Stad van de Bloemen” te noemen omdat dit de oude naam is van het dorp. Doorheen de eeuwen veranderde de naam in Aboud, maar traditioneel is voor ons, dorpelingen, de oude naam gebleven.”
De Stad van de Bloemen produceert zowat een twintigtal soorten producten. Al onze grondstoffen zijn van natuurlijke aard en zijn vrij van bewaarmiddelen. Het gaat onder meer om papaverconfituur, vruchtensappen, specerijen en allerlei soorten kruiden.
Om hun overheerlijke confituur aan de man te brengen vervaardigt de familie Hmeid tevens prachtige geschenkverpakkingen en ook dit gebeurt volgens de aloude lokale traditie.

Haneen Hmeid
“Deze verpakkingen geven een meerwaarde aan onze producten want wij combineren het natuurlijk product met onze aloude traditie van borduurwerk.”
Sedert twee jaar vervolledigt onze koffie uit gerst ons reeds uitgebreid aanbod. De gerst, een voorouderlijk ingrediënt, kreeg evenwel een nieuwe look. Van oudsher heeft het gebruik van gerst een vooraanstaande plaats in de Palestijnse keuken gehad, maar doorheen de tijd was deze graansoort aan belang gaan inboeten. De familie Hmeid besloot echter om het opnieuw te introduceren, maar dan onder de vorm van een drank.

Basmah Saa’deh
“De idee om een gerstenkoffie te maken kwam zowat twee jaar geleden bij me op. In feite was het een bevriende arts uit de familie die me de suggestie deed om koffie uit gerst te maken, nadat we de graankorrels hadden geroosterd. Dit experiment werd met succes bekroond. Alle vrienden die ons bezoeken vertellen me dat de koffie bijzonder zacht en overheerlijk is. Voor zij die het wensen, kan de smaak nog worden aangevuld met enkele stukjes kruidnagel en zo naar eigen voorkeur worden gearomatiseerd.”

Basmah Saa’deh
“De voordelen van gerstenkoffie zijn legio. Het helpt gewicht af te vallen, het is zeer goed voor allen die een te hoge cholesterol hebben en het helpt bij het zuiveren van darmen en lever. Ook kinderen kunnen hem drinken, want de koffie bevat geen cafeïne. Het is een echt geneesmiddel.”
De bereiding is heel eenvoudig en veronderstelt geen bijzondere of ingewikkelde aanpak.

Shaher Hmeid
“Eerst wassen we de gerst en verwijderen we de onzuiverheden. Daarna roosteren we de granen op het vuur. Vervolgens stampen we de gerst zeer fijn alvorens hem, net als de koffie, aan de kook te brengen.”
Alles waar de familie Hmeid de hand aan slaat, kent resultaat. En hier stopt het niet bij. De familie koestert de hoop een dusdanig groot project te kunnen opstarten zodat niet alleen alle aangegane schulden kunnen gedelgd worden, maar dat tevens nieuwe jobs in de regio zouden gecreëerd worden.

Haneen Hmeid
"Onze doelstelling bestaat erin om het dorp Aboud bekendheid te geven en de omliggende dorpen tot het besef te brengen dat ze hun producten evengoed kunnen ontwikkelen als wij met de onze hebben gedaan. Aboud is rijk aan geschiedenis en heeft tal van mooie locaties en deze verdienen om door de hele wereld te worden ontdekt."

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Algemeen

newsletter