Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Israel-Rouwbeklag-vanwege-de-Katholieke-Kerk-na-het-drama-van-Lag-BaOmer
        Israël: Rouwbeklag vanwege de Katholieke Kerk na het drama van Lag (...)

Israël: Rouwbeklag vanwege de Katholieke Kerk na het drama van Lag BaOmer

De katholieke geestelijkheid van het Heilig Land stuurde een boodschap naar President Reuven Rivlin naar aanleiding van het tragisch gebeuren dat plaats had bij een bijeenkomst op de Berg Meron in het noorden van het land. Bij het Joodse feest van Lag BaOmer verloren 44 mensen het leven.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 4 mei 2021
  • réagir
  • 0 stem

Op vrijdag 30 april ontwaakte Israël in diepe rouw ten gevolge van de vreselijke gebeurtenissen die de voorgaande nacht op de Berg Meron hadden plaats gevonden. Op deze berg in het noorden van het land waren duizenden ultra-orthodoxe Joden samengekomen om er het Lag BaOmerfeest en de verjaardag van het overlijden van de befaamde rabbijn Shimon Bar Yohai te vieren.

Maar deze eerste massabijeenkomst sedert de maanden van pandemie werd in een ware nachtmerrie herschapen toen in het massale gedrang ten minste 44 mensen werden vertrappeld. De oorzaak van de daaraan voorafgaande paniek was de volgende dag nog steeds niet achterhaald. De katholieke geestelijken van het Heilig Land drukten in een boodschap aan President Rivlin hun diep medeleven uit ten aanzien van de Joodse gemeenschap en de familie van de slachtoffers. Zij verzekerden tevens om voor het welzijn van de tientallen zwaar gewonden te zullen bidden.

“Dit is een van de zwaarste rampen uit de geschiedenis van Israël,” bevestigde ook Premier Benjamin Netanyahu van zijn kant toen hij zich naar de plaats van het drama begaf. Hij vermeldde tevens dat “een groot deel van diegenen die omgekomen waren op dat moment nog niet waren geïdentificeerd.” Een getuige die het gebeuren had meegemaakt verklaarde: “Het gebeurde in een fractie van een seconde. De mensen vielen neer, de ene op de ander, en zo werden ze door de massa vertrappeld. Het was een ramp… Niemand kon zich inbeelden dat zoiets hier kon gebeuren. Het feest sloeg om in diepe rouw, een groots licht verviel in volkomen duisternis.”

De Minister van Binnenlandse Veiligheid heeft onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek naar deze catastrofe bevolen, want bij sommigen groeit de woede. Waarom hadden de autoriteiten hier meer dan 100.000 aanwezigen toegelaten terwijl er slechts aan 10.000 pelgrims een toestemming was verleend.

In Israël werd zondag als een dag van nationale rouw afgekondigd. Buiten de gemeenschap van orthodoxe Joden werd heel het land door dit drama getroffen. In meerdere steden van de staat Hebron, zoals in Tel Aviv bijvoorbeeld, hadden op vrijdagochtend reeds honderden Israëli’s als teken van nationale solidariteit bloed gegeven.

Bron: Vatican News

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter