Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Israel-Nieuw-vandalisme-tegen-de-christenen-in-Beit-Gemal
      Israël: Nieuw vandalisme tegen de christenen in Beit Gemal

Israël: Nieuw vandalisme tegen de christenen in Beit Gemal

CREMISAN / BEIT GEMAL – Sedert 2013 viel het klooster van de Salesianen te Beit Gemal reeds viermaal ten prooi aan vandalismestreken tegen de kloosterkerk en de eigendommen. De laatste maal was dit op woensdag 17 oktober 2018. Toen moesten zeventwintig kruisen in beton en in ijzer op het aangrenzend kerkhof het ontgelden.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 7 december 2018
  • réagir
  • 0 stem

Om de video te bekijken: klik HIER

Voor de tweede keer in drie jaar tijd werd het aangrenzend kerkhof van het klooster van de Salesianen het slachtoffer van vandalisme en ontwijding. Op woensdag 17 oktober l.l. wisten enkele indringers zich toegang te verschaffen tot het kerkhof. Zij vernietigden 27 kruisen in beton en in ijzer en gooiden de brokstukken op de grond.

Midden december 2015 had er reeds een soortgelijke aanslag op hetzelfde kerkhof plaats gehad. Toen startte de politie een onderzoek, maar hieruit volgde geen enkele arrestatie.

Op 20 september moest de kerk van de Heilige Stefanus van hetzelfde klooster eveneens wandaden van ontheiliging ondergaan. Vandalen verbrijzelden toen enkele glasramen, beschadigden het meubilair en vernielden het beeld van de Maagd Maria die het kindje Jezus in de armen droeg.

Sedert 2013 viel het klooster van de Salesianen reeds vier keer ten prooi aan vernielzucht. Op 19 augustus van dat jaar was een molotovcocktail de oorzaak van een heftige brand en werden de muren met hatelijke opschriften zoals “de te betalen prijs”, “dood aan de godelozen” en “wraak” in het Hebreeuws beklad.

Op 31 maart 2014 werden dan weer in het naburig klooster van Deir Rafat antichristen en anti-Amerikaanse opschriften op de muren van het convent aangebracht.

Als gevolg van dit laatste gebeuren publiceerden de katholieke hoogwaardigheidsbekleders een verklaring waarin zij de aanslag met kracht veroordeelden en tegelijk het onvermogen van de Israëlische politie en de afwezigheid van enige rechtsvervolging tegen de verantwoordelijken van deze wandaden fel onderlijnden.

“Wij zien zo goed als geen enkele veiligheidsmaatregel vanwege de autoriteiten om dergelijke feiten te beletten. En bij de hoogste gezagsdrager van de staat horen wij alleen de bevestiging dat voor de christenen in dit land alles naar wens verloopt.” Dat laatste stond te lezen in een communiqué dat naar een verklaring van de Israëlische Eerste Minister Benjamin Netanyaho verwees. Deze verklaring had hij naar aanleiding van de tweede jaarlijkse top van de christen media in Jeruzalem over de toestand van de christenen in het Heilig Land, afgelegd.

De Eerste Minister ging er prat op dat Israël “niet enkel de religieuze sites van de christenen beschermt, maar ook de christenen zelf.”

We moeten evenwel opmerken dat op deze top, waar meer dan 150 radio-omroepers, uitgevers en journalisten van over de hele wereld aanwezig waren, niemand van de lokale christen media uitgenodigd was om dit evenement te verslaan.

Mgr. Giacinto Boulos Marcuzzo, hulpbisschop van het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem, begaf zich naar de plaats van de ontwijding en hield er een korte gebedsstonde. “Dergelijke aanslag is een regelrechte belediging aan God en de mensheid omdat een kerkhof een gewijde plaats is,” verklaarde de patriarchale hulpbisschop. “Wij vragen de politie om de nodige maatregelen te treffen om aan deze gewelddaden een einde te stellen.”

Saher Kawas

Pictures: © Latin Patriarchate of Jerusalem

Chronologie van het vandalisme bij het Salesiaans klooster de Beit Gemal sedert 2013:

19 augustus 2013: enkele lui gooien een brandbom in de inkomsthall van het klooster. In het Hebreeuws werd ”de te betalen prijs”, “dood aan de ongelovigen”, en “wraak” op de muren aangebracht.

Midden december 2015: het kerkhof van het klooster werd ontwijd. Een stenen grafkruis werd aan stukken geslagen en op de grond gegooid.

20 september 2017: Vandalisme in de kerk van de Heilige Stefanus. Glasramen met de voorstelling van de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van Jezus werden in duizend stukjes over de grond van kerk uitgestrooid.

17 oktober 2018: Het kerkhof van het klooster werd voor de tweed keer ontwijd.

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Links & Multimedia

newsletter