Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Inhuldiging-van-een-nieuw-jongerencentrum-in-Jericho
        Inhuldiging van een nieuw jongerencentrum in Jericho

Inhuldiging van een nieuw jongerencentrum in Jericho

JERICHO – De Terra Sancta School, de enige gemengde school in Jericho, heeft op de oude locatie van een school uit de jaren 50 een nieuw opvangtehuis voor jongeren tussen de 14 en 29 jaar opgericht. De bouw was mogelijk dank zij de materiële steun van USAID (United States Agency International Development) en ANERA (American Near East Refugee Aid), maar tevens dank zij de bereidwilligheid van de Custode van het Heilig Land die vanaf 2014 dit project op poten heeft gezet.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 26 april 2017
  • réagir
  • 0 stem

Talrijke jongeren en de hoogste politieke en religieuze gezagdragers mochten dit nieuw jongerencentrum van Jericho inhuldigen. Op 9 maart had het plechtig ritueel van het doorknippen van het lint plaats. Een groep van belangrijke personaliteiten wist zich hierbij door een schare van fotografen en cameramannen omringd. Daarna konden de activiteiten van het centrum officieel van start gaan.

Belangrijke aanwezigen waren P. Francesco Patton, Custode van het Heilig Land, Basem Abedrabbo, hoofd van de club “De Goede Herder”, Mohammad Jalayta, wethouder van Jericho, Jibril Rajoub, voorzitter van de Palestijnse Hoge Raad voor Jeugd en Sport, Jonathan Kamin, Vice-Directeur van USAID (voor Cisjordanië en Gaza) en Paul Butler, directeur van ANERA.

De USAID en de ANERA hebben inderdaad een belangrijke materiële bijdrage geleverd voor de realisatie van deze nieuwe ruimte voor de jongeren van Jericho. Ook de bereidwilligheid van de franciscanen was van zeer groot belang. “Het terrein waarop het centrum werd opgericht, is eigendom van de Custode van het Heilig Land, maar wordt ten dienste gesteld van heel Jericho. Dit was vroeger al het geval als locatie voor de school. De politiek van de Custode is nooit op zichzelf gericht. Door zich tot de kleine aanwezige christen gemeenschap te richten, staat ze tegelijk open voor de hele lokale gemeenschap die hier voor het grote deel uit moslims bestaat. Dit was reeds het geval voor de leerlingen in onze school. Dat zal voor dit centrum niet anders zijn. Zowel christen jongeren als moslimjongeren zullen hier welkom zijn. Zo wordt het een centrum van samen-leven,” stelde P. Patton.

Het centrum zal openstaan voor iedereen die in de zone van Jericho woont en zal jongeren tussen de 14 en de 29 jaar begeleiden. Zo zullen er gratis opleidingen in schilderwerken, informatica en theater worden georganiseerd. Tevens zullen er sportactiviteiten plaatsvinden alsook lessen over multimedia. Het centrum voorziet in 570 tijdelijke werkplaatsen voor Palestijnen en wil op langere termijn nieuwe kansen bieden aan jongeren uit de regio, zodat zij hun persoonlijkheid kunnen ontwikkelen en zich verder kunnen vormen om het arbeidscircuit te betreden. “De Custode van het Heilig Land verheugt zich wanneer zij haar aanwezigheid en haar ervaring ten dienste kan stellen van projecten zoals dit hier. Haar vermogen om dienstbaar te zijn, is wellicht het geheim dat het mogelijk heeft gemaakt dat de franciscanen hier gedurende tien eeuwen konden aanwezig blijven,” bevestigt de Custode met een milde glimlach.

“In 2014 hebben we de dialoog met USAID opgestart,” vertelde P. Mario Hadchity, behoeder van de fraterniteit van Jericho en directeur van de Terra Sancta School. Op de plaats waar deze nieuwbouw werd opgetrokken, stond voorheen een school die nog uit de jaren ’50 dateerde en die werd afgebroken om plaats te ruimen voor dit centrum. “Gedurende jaren zocht de Custode naar een middel om een vredesbrug te zijn. Welnu, we hebben ervoor gezorgd dat het tegelijk een brug van schoonheid werd,” ging P. Mario verder. “Schoonheid is iets dat elk kind van God verdient en tegelijk de verantwoordelijkheidszin aanmoedigt. In een mooie omgeving verblijven en deze ook voor de anderen mooi bewaren, veronderstelt zin voor verantwoordelijkheid.”

Nadat het lint werd doorgeknipt, had er in een ruimte van het centrum nog een kleine ceremonie plaats. De aanwezige autoriteiten richtten nog enkele woorden van dank aan de Custode van het Heilig Land en aan de vertegenwoordigers van de USAID en ANERA. In zijn toespraak ging de Custode van het Heilig Land nog even dieper in op de opvoedende waarde van sport en cultuur. Alvorens zich voor een aperitief naar het terras te begeven, brachten twee jongeren als vrijwillige woordvoerders van het centrum nog een kort getuigenis. P. Mario Hadchity verklaarde: “Hier aanwezig zijn, betekent voor ons een soort genoegdoening. Wij zijn hier als christenen in de minderheid, maar eigenlijk vormen we voor allen een referentiepunt.”

Bron: fr.custodia.org

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Algemeen

newsletter