Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/In-gebed-om-hoop-en-kracht-voor-de-hele-wereld-op-de-rots-van-de-Doodsangst
      In gebed om hoop en kracht voor de hele wereld op de rots van de (...)

In gebed om hoop en kracht voor de hele wereld op de rots van de Doodsangst

JERUZALEM – De tweede vastenpelgrimstocht van de Franciscanen aan de heiligdommen van de passie van Jezus had plaats in de Basiliek van Gethsemane. De plaatsen die verband houden met de Doodsangst van Jezus op de Olijfberg worden reeds sedert het einde van de Oudheid vereerd.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 24 maart 2020
  • réagir
  • 0 stem

Om de video te bekijken: klik HIER

in de Hof van Olijven staan er volgens de traditie eeuwenoude olijfbomen die nog getuige zouden zijn geweest van de doodstrijd van Jezus. De tuin telt acht olijfbomen die tot de oudste van de wereld worden gerekend.

De stammen werden nog recent onderzocht en men kwam tot de bevinding dat hun levensduur ruimschoots acht eeuwen overschrijdt. Ze stonden er zeker reeds op het moment dat daar de kruiskerk werd gebouwd. De bomen stammen alle af van dezelfde moederplant die veel ouder moet zijn en misschien inderdaad in deze tuin “getuige” van het gebed van Jezus is geweest.

Naast de tuin bevindt zich de Basiliek van de Doodsangst die ook de Basiliek van de Naties of de Basiliek van Gethsemane wordt genoemd. In dit heiligdom bevindt zich de rots die ons herinnert aan de Doodstrijd van Jezus.

Fr. DIEGO DALLE GASSA, ofm
Hermitage van Gethsemane
“Deze kerk is ongeveer honderd jaar oud. Ze werd in 1924 ingewijd en is ontworpen door de architect Antonio Barluzzi. Hij wou op een geniale manier zowel de geschiedenis als de theologische inhoud van het gebeuren evoqueren. Wanneer men deze kerk binnen gaat, heeft men de indruk een eerder somber interieur te betreden. Barluzzi wou in de kerk immers de sfeer van de nacht oproepen. Volgens de rabbijnse traditie vatten vier nachten de heilsgeschiedenis samen waarin God handelend optreedt: de nacht van de Schepping, de nacht van Abraham, de nacht van de Exodus – die Pasen zou zijn – en de nacht van de Messias die voor ons, alles tot voltooiing heeft gebracht. Hier bracht Jezus op dat uur het heil tot voltooiing.”
Gethsemane is een van de drukst bezochte heiligdommen van Jeruzalem.

FR. BENITO JOSÉ CHOQUE, ofm
Bewaarder van de Basiliek van Gethsemane
“Volgens de reservaties waarover wij beschikken, was de komst van vijftig groepen voorzien. Maar ongelukkig genoeg is niemand komen opdagen omdat dit gewoon niet kan.
Het is een trieste situatie. Wij herdenken de Doodstrijd van de Heer en in deze Eucharistieviering herdenken we tevens alle pelgrims en alle mensen die ten gevolge van het coronavirus te lijden hebben. Staan we hier alleen, dan weten wij ons spiritueel toch allen verenigd. De hele wereld omarmt deze Heilige Plaats, de Rots van de Doodsangst.”

In respect voor de nieuwe maatregelen die de Israëlische regering heeft genomen, hebben de broeders tijdens een Eucharistieviering al het lijden en al de zorgen van de hele wereld bij de Rots van de Doodsangst neergelegd. De viering werd opgedragen door Pater Stéphane Milovitch maar kon enkel door de celebranten mee beleefd worden.

FR. ELIAZAR ARTEAGA CHAVERO, ofm
Custode van het Heilig Land
“Samen bidden wij hier op de rots waar Jezus eens zelf om kracht en hoop heeft gebeden. Wij bidden in de situatie die wij nu moeten het hoofd bieden, voor heel de Kerk. Dat God ons mag helpen en dat Hij deze kelk aan ons voorbij zou laten gaan. De Heer zal ons echt bijstaan en Hij zal zijn engel sturen die ons net als Jezus tijdens zijn doodsangst zal sterken. De Heer laat ons immers nooit in de steek. Hij zal ons zijn engel sturen om ons in deze pijnlijke omstandigheden te troosten.”

Fr. DIEGO DALLE GASSA, ofm
Hermitage van Gethsemane
“Dit is de plaats waar men langs komt, de plaats van de redding. Wij zouden zelfs kunnen zeggen dat precies hier het jawoord van Jezus als maar krachtiger, als maar intenser is gaan klinken. Daar willen wij iedereen die ons hoort van overtuigen. Jezus sprak Zijn jawoord uit voor iedereen, voor ons allemaal, voor elke mens die strijd levert, voor elke mens die in doodsangst leeft of die in eenzaamheid of in het duister verkeetr. Ja, voor elke mens die zich volkomen verlaten weet. Aan hen zegt Hij: Ja ik sta aan uw zijde. Nooit heeft deze boodschap, heeft Zijn nabijheid zo nadrukkelijk geklonken dan vandaag.”

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Links & Multimedia

newsletter