Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Het-Graf-van-Lazarus-en-de-mozaieken-de-werken-in-Bethanie-stoppen-niet
      Het Graf van Lazarus en de mozaïeken – de werken in Bethanië stoppen (...)

Het Graf van Lazarus en de mozaïeken – de werken in Bethanië stoppen niet

BETHANIE – Ook in deze verwarde tijden van de covid-pandemie gaan de restauratiewerken aan de graftombe van Lazarus in Bethanië onverminderd verder. Meer nog, precies mede door het wegblijven van de vele pelgrims worden de restaurateurs in hun werkzaamheden minder gestoord en komen steeds meer nieuwe elementen aan het licht.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 23 augustus 2020
  • réagir
  • 0 stem

In Bethanië stoppen de werken niet… In tegendeel, de afwezigheid van de pelgrims als gevolg van de coronacrisis hebben de voorbije maanden de werken als het ware enigszins vergemakkelijkt. Het graf van Lazarus is het hart van de christen site in dit kleine Palestijnse dorp. Het is immers daar dat Lazarus door Jezus uit de dood is opgewekt. Deze plaats heeft echter in de loop der eeuwen, van in de Romeinse periode tot op vandaag, al heel wat transformaties ondergaan. En toch heeft ze nog steeds een paar verrassingen in petto.

OSAMA HAMDAN

Architect en directeur van het Mozaïekcentrum

“Het is interessant om zich even in de vele veranderingen van het graf van Lazarus te verdiepen. Wij doen deze restauratiewerken omdat het graf zich in een zeer slechte staat bevond. Maar tegelijk proberen we toch ook wat beter te begrijpen waarom dit graf zo werd omgebouwd. En hier dienen zich toch wel enkele zeer interessante elementen aan.”

Ondertussen zet de opwaardering van de hele zone zich als maar verder. Dit wordt mee bevorderd door de inzet van het Mozaïekcentrum van Jericho en de organisatie Pro Terra Santa . In het kader van het project “Gastvrij Bethanië” genieten zij tevens de steun van het Italiaans Agentschap voor Samenwerking en Ontwikkeling. In het gebied van het atrium dat zich tegenover de Byzantijnse kerk uit de vierde eeuw bevindt, gaat de aandacht van de overwegend lokale restaurateurs volop naar de waardevolle mozaïeken.

OSAMA HAMDAN

Architect/restaurateur – Organisatie Pro Terra Sancta

“Het gaat hier om een stuk van de originele mozaïek. We hebben deze wel in een groter geheel ingevoegd, maar wij beseffen zeer goed dat het hier om een moderne integratie gaat in een antieke mozaïek. En met deze integratie pogen wij enig inzicht te geven in de ruimte die de mozaïek ooit innam. Zo ontdekten wij VIde eeuwse invoegingen van de originele mozaïek uit de IVde eeuw. Maar we troffen eveneens XIIde-eeuwse mozaïeken uit de periode van de Kruistochten aan. Deze ruimte is dus doorheen de tijd altijd wel in gebruik gebleven.”

Om de geschiedenis van deze historische site beter te begrijpen werd door een jonge Palestijnse architect een video in 3D samengesteld. Deze toont de complexe gelaagdheid van al de gebouwen die in de loop der tijden in Bethanië werden opgetrokken. Op de site zelf worden de sporen van deze bouwevolutie ook beetje bij beetje weer blootgelegd.

SHIRA MUSSA SHAFIE

Architect

“Het heeft anderhalf jaar in beslag genomen om deze video tot stand te brengen. Inzake algemene ervaringen en vooral dan op technisch vlak heeft dit project mij ontzettend veel geleerd.”

Bron: Christian Media Center – 3O juli, 2020

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Links & Multimedia

newsletter