Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Het-Feest-van-de-Dynastie-in-Jeruzalem
        Het Feest van de Dynastie in Jeruzalem - 2019

Het Feest van de Dynastie in Jeruzalem - 2019

JERUZALEM – Op zondag 10 november werd in aanwezigheid van de Belgische Consul-Generaal, Mevr. Danielle Haven, in de kerk van de Verlosser een mis opgedragen ter ere van Koning Filip van België.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 20 november 2019
  • réagir
  • 0 stem

De Heilige Leopold, de patroonheilige van België, werd dit jaar herdacht met een viering in de Custode van het Heilig Land. Op zondag 10 november werd er in de kerk van de Verlosser in Jeruzalem in aanwezigheid van de Belgische Consul-Generaal een mis opgedragen ter ere van Koning Filip van België. Voor de Custode van het Heilig Land symboliseert dit jaarlijks terugkerende evenement een vorm van dankbaarheid ten aanzien van de vele inspanningen van Frankrijk, België, Italië en Spanje ten voordele van het Heilig Land. Deze landen vormen de vier beschermende naties van de christen gemeenschappen.

Fr. Stéphane Milovitch, de verantwoordelijke van het Bureau van de Culturele Middelen van de Custode, ging voor in de mis. Daarin werd er via de lezingen in het Frans, het Nederlands en het Duits eer gebracht aan de Belgische taalkundige diversiteit.

“Vandaag eren wij enkele dagen vóór het eigenlijke feest op 15 november, de Heilig Leopold die door Koning Leopold op het moment van de stichting van België in 1830 tot patroonheilige van het land werd gekozen. De heilige werd geëerd als voorvechter van de vrede en de godsdienstvrijheid en vandaag wensen wij deze gave ook aan de huidige vorst toe,” stelde P. Christian Eeckhout in zijn homilie. P. Eeckhout is een Belgische dominicaan aan de École Biblique et Archéologique Française van Jeruzalem. “De lezingen van de dag nodigen ons uit om in moeilijkheden en beproevingen sterk te zijn,” vervolgde Père Christian. Hij citeerde vervolgens een uitspraak van Paus Benedictus XVI die net als de Heilige Leopold een Duister was. Paus Franciscus citeerde zijn voorganger dit jaar in zijn boodschap tijdens de Werelddag voor de Vrede: “Wat is er mooier dan een uitgestoken hand? God wil deze hand om te geven en te ontvangen maar heeft zeker niet gewild dat die hand zou doden (cf. Gn 4, 1) of dat zij lijden veroorzaakt. Het moet een zorgende hand zijn, een hand die helpt te leven. Naast het hart en de intelligentie kan ook de hand een instrument van dialoog zijn.” In het licht van dat alles is het de plicht om de menselijke waarden van gelijkheid, respect en rechtvaardigheid te bevorderen.

Zoals gebruikelijk voor dergelijke vieringen waaraan het diplomatiek korps van de consulaten deelneemt, werd het feest met een verfrissing besloten die in het Diwan van de kerk van de Verlosser werd bereid.

“Vandaag ervaar ik vreugde, fierheid en een gevoel van eer,” stelde Mevr. Danielle Haven, Consul-Generaal van België. “Ik ben reeds in het derde jaar van mijn mandaat. Participeren aan de mis ter ere van onze vorst hier in de kerk van de Verlosser, is voor mij telkens een moment van vreugde. Wij onderhouden de beste relaties met de Custode van het Heilig Land en zijn de christen gemeenschappen in het Heilig Land heel nabij.” Zo participeerde de voorbije jaren België aan de restauratie van de glasramen in de Geboortebasiliek te Bethlehem en houdt ons land niet op om de Custode moreel en spiritueel te steunen. Als getuige van de historische band tussen beide instellingen wordt heden zelfs in het Terra Sancta Museum van de Custode een kostbaar Belgisch voorwerp bewaard: het zwaard dat aan Godfried van Bouillon wordt toegewezen en dat eens tijdens de investituur van de Ridders van het Heilig Land werd gebruikt.

Beatrice Guarrera voor custodia.org

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter