Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Het-Brood-van-Bethlehem
        Het Brood van Bethlehem

Het Brood van Bethlehem

BETHLEHEM – In een hoek van Behtlehem, op de plaats van Jezus Geboorte, mengen zich de overheerlijke Italiaanse aroma’s met de geuren van het Heilig Land. De gist, de amandelen, de dadels, de honing en de droge rozijnen, het zijn geuren uit twee tradities die elkaar dank zij een samenwerkingsproject tussen de gemeente Bethlehem, de Italiaanse coöperatie en de Stichting Johannes Paulus II ontmoeten.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 10 januari 2016
  • réagir
  • 0 stem

Dit project betekent de opstart van een banketbakkerij die op zondag 13 december de deuren heeft geopend. Deze bakkerij geeft jonge Palestijnen de kans om een nieuwe job te vinden en de richtlijnen van een chef-banketbakker op te volgen. Zo worden ze ingeleid in de Italiaanse traditie van de “Grote Zuurdesem”, met als extraatje het label “made in Bethlehem”.

CESARE LAZZINI

Banketbakker – Massa Carrara

“Ik had nooit durven denken dit ooit te bereiken (…) om de Italiaanse kennis van zaken te laten delen, zoals ik dit in mijn eigen banketbakkerij deed. Met de Italiaanse know how, met ondermeer het gebruik van een speciale zuurdesem, kunnen we de basiszuurdesem laten rijzen. Door het delen van onze expertise leren wij de jongeren een nieuw beroep aan en geven hen aldus uitzicht op een bron van inkomen. Dat alles speelt tevens in het voordeel van de pelgrims die Palestina bezoeken.”
“De uitdaging om de geheime ingrediënten uit de Italiaanse patisserie met de typische ingrediënten uit de regio te mengen, is best opmerkelijk. Het is een ware explosie van duizenden smaken.”

CESARE LAZZINI

Banketbakker – Massa Carrara

“Het waren intense dagen want we hebben dag en nacht gewerkt (…) en zo hebben we deze nieuwe smaak ontwikkeld. Deze is het resultaat het mengen van dadels en honing met ingrediënten die met dit land zijn verbonden. Voor mezelf was het een echt avontuur maar tegelijk ook prachtig om met deze mensen te werken. Zij voelden er zich enorm bij betrokken. Het zijn werkelijk ongelooflijke jongeren.”
HANNA MORQOS
Leerling banketbakker
“Banketbakkerij is iets formidabel en is in het Heilig Land nog onbestaand. Ik ben heel gelukkig iets dergelijks te hebben kunnen leren, iets wat bij ons nog niet bestaat. Dit is uniek!”

P. IBRAHIM FALTAS, ofm

Econoom van de Custode van het Heilig Land

“Zie, dit is echt een Italiaanse banketbakkerij. Wij hebben croissants gemaakt, amandelcroissants, heel wat heerlijke dingen. Ik denk dat iedereen over dit project heel tevreden is. We hebben tal van jongeren aan het werk gezet (…) en trouwens, het brood van Bethlehem, de panettone van Bethlehem, is fris, is goed, ook met dadels, een fruitsoort die men toch niet overal aantreft.”
De geslaagde mengeling van tradities heeft in de stad van de Verlosser op de vooravond van Kerstmis aan het brood van Bethlehem het leven geschonken. Dit is uniek in zijn genre.”

DAVID LA CECILIA

Consul-Generaal van Italië in Jeruzalem

“Wij zijn bijzonder tevreden over dit prachtig werk. Dit is het tweede deel van een vormingsproject voor Palestijnse werklui. Er was eerst de ijsbereiding en vervolgens de banketbakkerij die heerlijk gebak produceert, waarvan ik hier de panettone van Bethlehem in de hand hou. Deze wordt ook wel Al Zaki genoemd, hetgeen in het Arabisch “overheerlijk” betekent.” µ

P. IBRAHIM FALTAS, ofm

Econoom van de Custode van het Heilig Land

“Wij willen in het bijzonder al diegenen danken die aan dit project hebben deelgenomen. Ik denk dat heden voor veel jongeren hier in Jeruzalem een ware droom in vervulling gaat.”

Vertaling: l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Algemeen

newsletter