Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Herdenking-van-de-ontdekking-van-het-Ware-Heilig-Kruis-door-de-Heilige-Helena
      Herdenking van de ontdekking van het Ware Heilig Kruis door de Heilige (...)

Herdenking van de ontdekking van het Ware Heilig Kruis door de Heilige Helena

JERUZALEM – Elk jaar op 7 mei vereert de Custode van het Heilig Land, samen met de aanwezige gelovigen in de Basiliek van Heilig Graf de relikwie van het Heilig Kruis. Hiermee herdenken zij de ontdekking van het Kruis van Christus in de vierde eeuw door de Heilige Helena. Deze plechtigheid heeft plaats in de laagst gelegen kapel van het complex van de basiliek, een kapel die de jonge ridders van de Belgische Landscommanderij nauw aan het Hart ligt.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 27 juni 2018
  • réagir
  • 0 stem

Om de video te bekijken, klik HIER

Op haar hoofd draagt zij haar kroon en in de armen draagt zij het Heilig Kruis: De Heilige Helena, moeder van Keizer Constantijn en de vrouw die het geloof in Jezus aannam. Zij was een waarachtige pionier in haar tijd. Zij nam een belangrijke taak op zich, met name de bescherming van de Heilige Plaatsen die met Christus verbonden zijn. Zij gaf tevens aan de christenen hun plaatsen van aanbidding terug.

Fr. FRANCESCO PATTON, ofm
Custode van het Heilig Land

“De Heilige Helena, die christen was, heeft een groot elan gegeven aan het naar waarde schatten van de Heilige Plaatsen. Zij gaf zo de aanzet tot de christen verering in het Heilig Land.”
Toen het christendom in de vierde eeuw de officiële godsdienst van het Romeinse Keizerrijk werd, bezocht de Heilige Helena met haar hofhouding het Heilig Land. Daar ontfermde zij zich in Bethlehem over de bouw van de basiliek van de Geboorte, alsook in Jeruzalem over de bouw van de Sint-Helenakerk (heden de kerk van het Onze Vader) op de Olijfberg en de kerk van het Heilig Graf. Deze laatste kwam tot stand na de afbraak van heidense gebouwen die op de Calvarieberg waren opgetrokken en na de ontdekking van het Graf van Christus.

Volgens een van de verhalen werd het authentieke kruis van Christus geïdentificeerd nadat een jonge man die overleden was, opnieuw tot leven werd gewekt zohaast hij op dit kruis werd neergelegd. Dit is slechts een van de getuigenissen over de daden van de Heilige Helena, die zelfs door hedendaagse vrouwen als bijzonder verwonderlijk worden beschouwd.

Ir. PIA TRÂN
Franciscaner zuster van de Heilige Elisabeth van Hongarije

“Jezus is uit liefde voor ons gestorven, ten bate van ons heil en ten gevolge van onze zonden. We kunnen misschien wel denken dat het kruis een lijden is dat wij niet kunnen dragen. Maar doorheen het heil leren we de Liefde van God kennen en zo leren we ook voor deze Liefde te lijden omdat we Jezus beminnen.”

Om dit te herdenken vieren wij de ontdekking van het Heilig Kruis in de kapel van de Heilige Helena in de Basiliek van het Heilig Graf. Deze plechtigheid vindt enkel hier op 7 mei plaats. De Eucharistieviering werd opgedragen door E.P. Francesco Patton, Custode van het Heilig Land. Elders in de wereld heeft men de ontdekking van het Heilig Kruis en de Kruisverering tot één feest samengevoegd en wordt dit op 14 september gevierd.

Fr. FRANCESCO PATTON, ofm
Custode van het Heilig Land

“Wij weten dat het Heil van het Kruis er op gericht is om ons in het leven van Christus in te leiden. Jezus geeft Zijn leven uit liefde voor ons opdat wij zo deel zouden hebben aan Zijn leven. Wie het Kruis vindt, vindt dus ook het Leven.”

Na de viering gaan de gelovigen met de relikwie van het Heilig Kruis in processie rond het heiligdom van het Heilig Graf. Op het einde ontvangen zij de zegen en mogen zij tot de relikwie komen, deze even aanraken en zich zo onderdompelen in het mysterie van ons Heil.

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Links & Multimedia

newsletter