Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Feest-van-de-Visitatie-in-Ein-Karem
        Feest van de Visitatie in Ein Karem

Feest van de Visitatie in Ein Karem

EIN KAREM – Het Feest van de Visitatie herdenkt het bezoek van de Maagd Maria aan haar nicht Elisabeth nadat zij had vernomen dat zij na de Ontvangenis van de Heilige Geest de moeder van Jezus zou worden.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 8 juni 2020
  • réagir
  • 0 stem

Net buiten de stad Jeruzalem ligt het dorpje Ain Karem. Daar had volgens het Evangelische verhaal van bezoek plaats van Onze-Lieve-Vrouw aan haar nicht Elisabeth. Op maandag 1 juni vierden de broeders van de Custode hier samen de plechtige mis om deze gebeurtenis te herdenken.

In het begin van de XIVde eeuw had de herdenking van het bezoek van de Maagd Maria aan haar nicht Elisabeth eerst ergens anders plaats dan in de geboorteplaats van Johannes de Doper. In 1679 kochten de Franciscanen van het Heilig Land echter het eigendomsrecht van deze locatie al was het pas tussen 1938 en 1955 dat ze daar door de architect Antonio Barluzzi een nieuw heiligdom lieten bouwen.

Reeds in 1263 vierde de Franciscanerorde de plechtige herdenking van de Visitatie en dit gebeuren werd in 1389 door Paus Uranbus VI voor de hele Kerkgemeenschap erkend. Dit jaar werd de H. Mis van de feestelijke herdenking voorgegaan door Fr. Francesco Patton, Custode van het Heilig Land. Ook Fr. Dobromir Jaztal, vicaris van de Custode, en enkele andere paters en religieuzen van Ein Karem waren aanwezig.

In zijn homilie bracht de Custode van het Heilig Land een synthese van de plechtigheid en hij vertrok hiervoor van een toch wel eerder ongewoon gegeven, met name de voeten van Onze-Lieve-Vrouw. “De voeten van Maria zijn de voeten van iemand die haastig op pad gaat, die snel van Nazareth naar Jeruzalem trekt om de vreugde om haar zwangerschap en de vreugde om het heil dat weldra zal komen te delen. Het zijn in feite de voeten van iemand die evangeliseert,” vertelde Fr. Patton. Terwijl ik aan Maria dacht, die zich spoedde om bij haar nicht op bezoek te komen, schoten mij de woorden van de Profeet Jesaja te binnen: “Hoe welkom zijn, op de bergen, de voeten van de vreugdebode die vrede meldt, van de vreugdebode met goed nieuws, die een boodschap van het heil laat horen en tegen Sion zegt: ‘Uw God is koning!” ( Js 52, 7) Waarover ondervroeg de Custode de gelovigen: “Wij zijn geroepen om te evangeliseren, dat is onze roeping als christen en als Franciscaan. Hoe stappen onze voeten? Verplaatsen onze voeten zich snel of bewegen ze zich traag en loom. Misschien blijven ze zelfs bewegingsloos in een omgeving die we helemaal niet willen verlaten?”

Na de mis begaven de Franciscanen van de Custode zich in processie van de hoofdkerk naar de crypte van de Visitatie waar de bewuste passage uit het Evangelie werd voorgelezen.

“Dit jaar hielden wij de viering zonder de aanwezigheid van een talrijke schare gelovigen, zoals dit de voorbije jaren het geval was. Maar de viering heeft niets aan plechtstatigheid ingeboet,” vertelde Fr. Nicolás Marquez Gutiérrez, bewaarder van het klooster van de Visitatie. “Onze viering in deze eenvoudige plaats gebeurde vanuit een groot geloof, ook al moesten we hier in Ein Karem de aanwezigheid van een christen gemeenschap missen. Het heiligdom van de Visitatie vertelt ons over een existentiële en ontologische vreugde die uit ons diepste menszijn ontspruit en die in de vruchtbare schoot van Elisabeth en Maria wordt weerspiegeld. Het is een vreugde waarin zich de ontmoeting afspeelt met diegene die zin geeft aan het lijden en het sterven. In deze bijzondere periode herdenken wij Maria, de vrouw die het Heil in zich draagt en het bezoek van Jezus aan zijn volk.”

Beatrice Guarrera voor Custodia.org

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter