Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Een-dramatisch-samenspel-van-meerdere-factoren
        Een dramatisch samenspel van meerdere factoren

Een dramatisch samenspel van meerdere factoren

De Dominicaan Jean-Jacques Pérennès, Directeur van de Bijbelschool van Jeruzalem, gaat even in op het klimaat van extreme spanningen en gewelddadigheden die zich de voorbije dagen in de Heilige Stad hebben afgespeeld.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 1 juni 2021
  • réagir
  • 0 stem

Jeruzalem vormt reeds dagen het middelpunt van een uitbraak van geweld. Maandag barstten er op het voorplein van de moskeeën nieuwe confrontaties los tussen de Palestijnen en de Israëlische politie. Dit is de derde Heilige Plaats van de Islam. Een van de oorzaken van de oplopende spanning was de uitzetting van Palestijnse gezinnen in de Cheikh Jarrahwijk ten voordele van Joodse kolonisten. Deze laatsten zijn van mening dat een wet het hen toestaat om in dit Palestijnse deel van de Heilige Stad te wonen. De symbolische en demografische inzet van dit gebeuren vormt reeds sedert jaren de drijvende kracht voor verenigingen van kolonisten en van extreem rechts. Op maandag 10 mei was er bij het Israëlische Opperste Gerechtshof een rechtszitting over dit onderwerp gepland, maar deze is ondertussen uitgesteld.

Voor de Dominicaan P. Jean-Jacques Pérennès, Directeur van de Bijbelschool van Jeruzalem, vormt deze nieuwe uitbarsting van geweld een grote bron van droefenis. De school ligt in de Oude stad en “bevindt zich zodoende in de frontlinie van de gebeurtenissen. Men hoort er het oorverdovend geluid van het afvuren van de granaten,” zo weet de directeur te vertellen. De paters hebben omwille van de heersende extreme spanningen de studenten het verbod moeten opleggen om in de straten van het oude Jeruzalem af te dalen. “Dit niveau van geweld hebben we sedert heel lange tijd niet meer gekend.”

Een spanning die nog geruime tijd kan aanslepen

Père Pérennès spreekt over de redenen die tot deze nieuwe confrontaties hebben geleid en ziet deze als een “explosieve cocktail”. Naast de kwestie van het verdrijven van Palestijnse gezinnen uit hun huizen, speelt ook de kalender een bepalende rol. Maandag was het immers voor de sterk religieuze Joden “de Dag van Jeruzalem”. Deze verwijst naar de wederinname van de Heilige Stad uit de handen van de Arabische troepen, in de nasleep van de Zesdaagse Oorlog van 1967. En dan is het ook nu precies voor de moslims het einde van de heilige maand van de ramadan.

Volgens Père Pérennès kan dit klimaat van extreme spanningen nog wel enkele dagen verder blijven duren vermits alles erop wijst dat er niets ondernomen wordt om de geesten tot kalmte aan te zetten. In die zin betreurt de dominicaan ten zeerste dat de Internationale Gemeenschap over de kwestie van de uitzetting van Palestijnse gezinnen uit hun huizen te weinig positie kiest. Het is immers precies datgene wat de spanningen zozeer heeft aangewakkerd. Hij onderstreept dan ook het belang van het feit dat de internationale mensenrechten zouden gerespecteerd worden.

Ook al hielden de gewelddadige confrontaties in de buurt van de Al Aqsamoskee op de middag op, dan bleef het klimaat nog steeds bijzonder gespannen. Er was doorheen de Oude Stad een “mars op Jerusalem” gepland waaraan enkele duizenden Joden zouden deelnemen en die door de politie zou begeleid worden. De politie had wel gevraagd om hiervoor de Joodse wijken niet te verlaten om zo verder geweld te vermijden. Des te meer betreurde Père Pérennès dat een manifestatie van kolonisten en extreem rechtse Joden ondanks de risico’s van nieuwe excessen niet werd verboden.

Gesprek met P. Pérennès door Olivier Bonnel - Cité du Vatican

Bron : Vatican News

Foto: ©️ Latin Patriarchate of Jerusalem / lpj.org

Vertaling : Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter