Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Duidelijkheid-over-de-agressie-tegen-een-Franciscaan-in-Bethlehem
        Duidelijkheid over de agressie tegen een Franciscaan in Bethlehem

Duidelijkheid over de agressie tegen een Franciscaan in Bethlehem

BETHLEHEM – De Custode heeft de agressie veroordeeld die op 1 juni 2018 in Behtlehem de verwonding van een Franciscaan tot gevolg had. “Les Voix de l’Eglise Catholiques” kwam nog op dit incident terug teneinde bepaalde geruchten de kop in te drukken.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 17 juni 2018
  • réagir
  • 0 stem

Na het bezoek van christen pelgrims aan de melkgrot, een 200m ten zuiden van de Basiliek van de Geboorte te Bethlehem (Cisjordanië) had er op 1 juni omstreeks 16u. een woordenwisseling plaats tussen een Franciscaner pater en een jonge Palestijn. Het hele gebeuren werd door een bewakingscamera gefilmd.

Al vrij snel werden via de Israëlische media en de sociale media de geruchten verspreid dat de pater met een mes werd aangevallen. Daarop wou de woordvoerder van de Raad van de Katholieke Hoogwaardigheidsbekleders van het Heilig Land even de puntjes op de “i” zetten.

Volgens Wadie Abunassar vielen twee jongeren een groep pelgrims lastig op weg naar de kerk van de Melkgrot. Daarop sloot de Franciscaner pater de deur van het heiligdom nadat de laatste van de groep naar binnen was gegaan. Op die manier verhinderde de pater dat de twee oproermakers zich onder de pelgrims zouden mengen.

De gemoederen raakten steeds verder verhit en een van de twee stak zijn arm tussen de tralies om de pater een slag toe te brengen “met de sleutels die hij in de hand hield, zonder de geestelijke evenwel te raken,” verklaarde Père David Grenier, Secretaris Generaal van de Custode van het Heilig Land, in het journaal “LaCorix”.

De veiligheid van de pelgrims is heilig

Natuurlijk heeft de Franciscaner Custode van het Heilig Land, bewaker van de Heilige Plaatsen, via een communiqué op zondag 3 juni deze agressie veroordeeld. Dit communiqué werd door abouna.org, de Arabische website die christen informatie verspreid meegedeeld. Bij monde van de Secretaris Generaal van de Custode werd tegelijk elk initiatief veroordeeld die “deze betreurenswaardige daad” vanwege een “opgewonden en kolerieke jonge kerel” tot het niveau van een “godsdienstoorlog” meenden te moeten opkloppen.

Volgens abouna.org sprak de Franciscaner Custode zijn vertrouwen uit ten aanzien van de Palestijnse autoriteiten en hun engagement om de vrije toegang tot de Heilige Plaatsen te garanderen en herinnerde eraan dat “de veiligheid van de lokale en de buitenlandse pelgrims, hetzij moslims hetzij christenen, even geheiligd is dan de plaatsen die ze zelf bezoeken”.

In naam van de Katholieke Hoogwaardigheidsbekleders in het Heilig Land sprak Wadie Abunassar tevens zijn dank uit ten aanzien van de Nationale Palestijnse Autoriteit omwille van hun zeer snelle reactie waardoor de beide aanvallers zeer snel konden worden gearresteerd. Hij nodigde ook de gebruikers van de sociale media uit om geen versies van deze woordenwisseling te verspreiden die ze niet eerst hadden gecheckt.

Ontmoeting tot verzoening

De “Jeruzalem Post” meldde dat de bewuste aanval eveneens door Mgr. Atallah Hannah, de enige Palestijnse aartsbisschop van het Grieks-Orthodoxe Patriarchaat in Jeruzalem werd veroordeeld en dat het incident als dusdanig als afgesloten werd beschouwd. Dat verklaarde Pater David Grenier eveneens in de kolommen van “La Croix”. Ook de Sjeik van de stad Bethlehem heeft zijn “welgemeende excuses” aangeboden en dit in het kader van een “Ontmoeting tot verzoening” in een lokaal van de Custode in de stad Bethlehem. Daarbij waren ook de burgemeester van Bethlehem alsook de Palestijnse Minister van Toerisme aanwezig.

Dit soort incidenten is eerder zeldzaam al is de toenemende spanning onder de bevolking naarmate de politieke en diplomatieke context zich verhardt, vaak voelbaar en dit vooral in bepaalde religieus geladen tijdstippen zoals bijvoorbeeld op de vrijdagen tijdens de ramadan.

Père Shallufi, verantwoordelijke voor de Melkgrot verklaarde recent nog aan “Christian Media Center” dat “moslims en christenen nog vaak de grot bezoeken om er hun grote liefde voor de Maagd Maria te betuigen. Zij knielen voor de icoon en vragen om het poeder van de Melkgrot. God heeft ook heel wat moslims gezegend omwille van hun waarachtig geloof. God heeft hen gezegend opdat ze kinderen zouden krijgen.” Volgens een traditie die tot de VIde eeuw teruggaat, zou de Maagd Maria zich inderdaad in deze grot terug getrokken hebben om Jezus nog te voeden alvorens samen met de Heilige Jozef naar Egypte te vertrekken. Maria zou hier haar kind gevoed hebben en enkele druppels van de moedermelk zouden op de stenen zijn terecht gekomen, waarop deze meteen wit zijn uitgeslagen. Sinds die tijd is deze plaats uitgegroeid tot een plaats die vooral vanwege gezinnen een grote verering geniet, vooral dan deze die met een grote kinderwens leven.

Christophe Lafontaine voor Terre Sante Magazine

Om de Video te bekijken: klik HIER

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter