Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Dodelijke-overstromingen-troffen-in-het-voorjaar-het-Heilig-Land
        Dodelijke overstromingen troffen in het voorjaar het Heilig (...)

Dodelijke overstromingen troffen in het voorjaar het Heilig Land

Wees onze helpende handen

HEILIG LAND – In het voorjaar vonden bij overstromingen in Israël en Cisjordanië minstens 12 mensen de dood. Enorme overstromingen, ondermeer in de Wadiswoestijn, waren het gevolg van ongekende regenval. Deze stortvloed was wel een zeer grote uitzondering voor die tijd van het jaar. Christophe Lafontaine maakte destijds hierover voor Terrasanta.net volgend verslag.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 28 december 2018
  • réagir
  • 0 stem

Israël en de Palestijnse gebieden waren in de tweede helft van de maand april getuige van uitzonderlijke regenval. Het regenwater viel gedurende drie volle dagen met bakken over het land terwijl meerdere regio’s ook nog eens met zwaar onweer en hagel hadden af te rekenen.

Als gevolg hiervan kwam in de Negev-woestijn in Zuid-Israël een 17-jarige bedoeïen om het leven. Hij werd gewoon met de watervloed meegesleurd. Hetzelfde scenario veroorzaakte ook de dood van een Palestijn van dezelfde leeftijd in Cisjordanië, ten oosten van de stad Bethlehem.

Op 26 april kostte het wassende water in een droge rivierbedding het leven aan een jongen en aan negen meisjes, allen 18 jaar oud. Zij waren lid van de pre-militaire academie Benny Tzion van Tel Aviv en maakten deel uit van een groep van 25 studenten die deelnamen aan een voorbereidingsprogramma van het leger in de Ha’Aravawoestijn. Deze is een onderdeel van de vallei van het grote rif die tussen het noordelijke deel van de Dode Zee en de Golf van Aqaba in het zuiden is gelegen.

Tijdens een training voor samenhang en integratie trokken de 10 studenten samen met hun geloofsgenoten door de Nahal Tzafit, een rivierdal, waar ze door een plots opzettende en hevige vloedgolf werden meegesleurd. Dit meldden de media en politie. Een van de overlevende jongeren vertelde dat hij een metershoge golf zag aankomen die enkele van de slachtoffers meteen had opgeslorpt.

De “slapende” rivieren hebben een reputatie om bij zeer slecht weer zeer gevaarlijk en onstuimig uit de hoek te komen. Tijdens de stortbuien kunnen de waterstromen niet in de keiharde bodem doordringen en storten zij zich in de droge rivierbeddingen waar zij zich vrij snel tot kolkende watermuren kunnen verheffen en zo de rivierbedding op een spectaculaire manier kunnen verleggen. Het overgrote deel van het jaar staan deze rivieren kurkdroog om in een tijdspanne van een paar minuten in reusachtige water- en modderstromen te veranderen. Het is ook geen zeldzaamheid dat het water van de stortregens, die een paar dagen eerder stroomopwaarts neervielen, een paar dagen later als een vloedgolf door de lager gelegen riviervallei kolkt en daar dan niets vermoedende trekkers met zich meesleurt. Dat gebeurt dan niet zelden onder een stralende hemel.

Merav Lapidot, woordvoerder van de politie, heeft voor de Israëlische televisie bevestigd dat de instructies om dergelijke drama’s te vermijden, hier niet werden gerespecteerd. Zohaast er alarm was geslagen, werd er een breedvoerige reddingsoperatie op het getouw gezet, met inbegrip van de inzet van helikopters, politie-eenheden, het leger en de reddingsdiensten.

Premier Benyamin Netanyahu, die de reddingsoperatie van nabij heeft gevolgd, en President Reuven Rivlin, boden aan de familieleden van de slachtoffers hun blijken van medeleven aan. "De Israëlische Staat is in rouw om de jonge beloftevolle levens die hier door deze tragedie abrupt werden afgebroken,” schreef Benyamin Netanyahu op Twitter. Diegene die met de verantwoordelijkheid over deze jongeren belast waren, werden ondervraagd.

Schade en onmacht

Deze penibele meteorologische omstandigheden waren voor het seizoen wel zeer uitzonderlijk. In Tel Aviv en in Jeruzalem vielen hagelstenen van maar liefst 1 á 2 cm diameter. Dit veroorzaakte zware materiële schade. In het zuiden van Israël hadden tal van verkeersongevallen plaats die aan de wateroverlast te wijten waren. In de Negev werd een autobus door weer een andere vloedgolf totaal vernield. Daar vielen gelukkig geen slachtoffers. Straten in Jeruzalem en in Tel Aviv liepen helemaal onder zodat de bestuurders hun voertuig moesten verlaten dat helemaal in het water was vastgelopen.

In Rishon Letzion, gelegen in centraal Israël en vierde grootste stad van het land, stortte onder het gewicht van het opgestapelde water een dak van een grootwarenhuis in.

In Oost-Jeruzalem, het Palestijnse deel van de heilige stad, moest een betonnen paneel van de scheidingsmuur van ruim drie meter hoog eraan geloven. Dit gebeurde in de sector tussen het Palestijns vluchtelingenkamp Shuafat en de Israëlische kolonie Pisgat Ze’ev. Dit stelde een fotograaf van AFP vast.

Weg 90, een belangrijke weg die het noorden van het land met het zuiden verbindt, werd ter hoogte van de verkeerswisselaar van Arava gedurende geruime tijd door de autoriteiten afgesloten. Enige tijd later was het de beurt aan Weg 40 ten zuiden van de stad Mitzpe Ramon. Deze werd eveneens een tijdlang afgesloten omwille van dreigend overstromingsgevaar bij de rivierbeddingen die vanuit de woestijn de snelweg dwarsen. De luchthaven van Sde Dov ten noorden van Tel Aviv, die hoofdzakelijk wordt gebruikt voor middellange koerierzendingen in Israël, werd eveneens voor korte tijd gesloten, alsook deze van Eilat in het zuiden van Israël. In de badplaats viel maar liefst 8,5 millimeter neerslag, een hoeveelheid die slechts hoog zelden wordt geregistreerd.

Ook de ringweg om Tel Aviv werd een tijdlang gesloten. De straten in de stad stonden blank en werden in kolkende stromen getransformeerd, dit in een stad waar de infrastructuur in het geheel niet op dergelijke regenval is berekend.

Het is vanzelfsprekend dat deze regenval ook voor de landbouw een zwaar kostenplaatje met zich meebracht.

vertaling: Luk De Staercke

N.v.d.r.: In 2018 hebben de grillen van de natuur de wereld meermaals getroffen met als gevolg dat honderdduizenden mensen hun huizen moesten verlaten, zwaar gewond raakten en vele duizenden er zelfs het leven bij inschoten. Ook het Heilig Land kreeg zijn deel: overstromingen in een woestijngebied, aardschokken in de regio van het meer van Genesareth (klik HIER voor een eerder verschenen artikel ) … En dan hebben wij het nog niet over al het leed dat de mensen mekaar aandeden: aanslagen, burgeroorlog, mensen op de vlucht voor weer andere mensen, nederzettingen en kolonies… In deze kerstperiode kunnen wij al deze mensen opnemen in ons gebed. Met nieuwjaar kunnen wij hen allen het beste toewensen. Maar dan rest er ons weer een heel jaar om zelf ons steentje bij te dragen hier iets aan te verhelpen. Beste lezer: deel onze wensen voor de christenen in het Heilig Land, bid met ons voor rechtvaardigheid en vrede en draag gewoon ook even samen ons een steentje bij ten voordele van de christenen in het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem en steun onze acties. Voor meer informatie: klik HIER.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Algemeen

newsletter