Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Didier-Reynders-Belgie-is-een-van-de-vier-beschermlanden-van-de-christen
        Didier Reynders: België is een van de vier beschermlanden van de christen (...)

Didier Reynders: België is een van de vier beschermlanden van de christen gemeenschappen in het Heilig Land

BETHLEHEM – Op 8 mei 2016 bracht Didier Renders, Belgisch Minister van Buitenlandse Zaken, een bezoek aan de Basiliek van de Geboorte en aan de kerk van de Heilige Catharina. Hij nam deze de gelegenheid te baat om eraan te herinneren dat België zijn status als een van de vier Latijnse beschermnaties van de christen gemeenschappen blijft aanhouden.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 20 mei 2016
  • réagir
  • 0 stem

Bij de gelegenheid van het bezoek van Minister Reynders aan Palestina stond tevens een bezoek aan Bethlehem in zijn agenda genoteerd. Hij bezocht zowel de Basiliek van de Geboorte als de aangrenzende kerk van de Heilige Catharina. Daar onderstreepte hij het feit dat België zijn status als een van de vier beschermnaties van de christen gemeenschappen zal aanhouden. Hij wou deze rol tevens bekrachtigen door naar het verleden te verwijzen, een verleden dat nauw verbonden is met de Custode van het Heilig Land. Daarom had dit bezoek nu precies plaats, een bezoek waar Broeder Dobromoir Jazstal, Vicaris van de Custode, en Broeder Sergio Galdi, Secretaris van de Custode, zich bij aansloten.

De Franstalige Broeder Stéphane Milovitch zou de honneurs waarnemen. Nu de basiliek toch in een werf is herschapen, kreeg Minister Reynders het voorrecht de stellingen te beklimmen, waar hij de uitleg over de restauratie beluisterde en hij zijn bewondering voor de prachtige resultaten te kennen gaf. Hij nam deze gelegenheid te baat om mee te delen dat de Belgische regering, die reeds in de kosten van de restauratie participeert, zijn bijdrage verder zou continueren. De Palestijnse Kerken en de Palestijnse Autoriteit blijven inderdaad verder giften verzamelen want hoe meer geld er beschikbaar is, des te meer kan men in dit project realiseren.

Na een kort bezoek aan de grot nam de minister de tijd om een groep christenen uit de stad te ontmoeten. Het waren mensen die in het toerisme, het onderwijs, de politiek en sociale werken investeren. Diegenen die het wensten konden in enkele zinnen duidelijk hun verwachtingen ten aanzien van de Belgische en Europese politiek uitdrukken.
Daarna begaf Minister Reynders zich naar de kerk van de Heilige Catherina. De eerste gelovigen hadden ondertussen reeds in de kerk plaats genomen om er de zondagsmis bij te wonen. Deze werd door een groep jongeren opgeluisterd. Vergezeld door de Franciscanen begaf het gevolg zich naar het koorgestoelte. Daar mocht de minister een gedenkplaat onthullen voor een Belgische gift uit 1926 van glasramen voor de kerk.

Destijds vertoonde de kerk van de Heilige Catharina, die een paar jaar eerder was gebouwd, ten volle haar eigentijds karakter. Ze was wel mooi maar kon zeker nog verder worden opgesmukt. Het was precies de Belgische regering die voorstelde om dit op zich te nemen door het schenken van drie glasramen die nog steeds het koor van de kerk sieren.

In 2004 zou de Belgische regering ook de restauratiewerken bekostigen die als gevolg van de tand des tijds alsook door de vernielingen bij de tweede Intifada en de belegering van de Geboortekerk noodzakelijk waren geworden.
Indien deze gedenkplaat nu pas werd aangebracht, is dit het gevolg van het feit dat het geheel van deze glasramen in december van vorig jaar met de “Prijs voor het Belgisch Patrimonium in het Buitenland” werd bekroond.
Het grootste glasraam in de apsis van het schip van de kerk is een voorstelling van de Geboorte van Christus en draagt het wapenschild van België alsook een medaillon van Kardinaal Mercier. De restauratie ervan in 2004 gebeurde door meester-glazeniers uit Gent.

Er had een kleine ceremonie plaats voor de inhuldiging van de gedenkplaat en de minister zou vervolgens in de Casa Nova van de Franciscanen nog enkele andere opeenvolgende ontmoetingen hebben.

Vertaling l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.

newsletter