Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/De-koning-van-Jordanie-ontvangt-de-katholieke-Nobelprijs-voor-de-vrede
        De koning van Jordanië ontvangt de “katholieke Nobelprijs voor de (...)

De koning van Jordanië ontvangt de “katholieke Nobelprijs voor de vrede”

ASSISI – Op 29 maart komt Koning Abdoullah II naar Assisi om er de “Lamp van Sint-Franciscus” in ontvangst te nemen. Deze prijs wordt algemeen als de katholieke Nobelprijs voor de Vrede beschouwd.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 19 maart 2019
  • réagir
  • 0 stem

De Franciscanen van Assisi zullen op 29 maart 2019 de “Vredeslamp van Sint-Franciscus” aan Koning Abdoullah II van Jordanië uitreiken. Deze overhandiging zal gebeuren in aanwezigheid van de Italiaanse Premier, Giuseppe Conte, en de vorige laureate Kanselier Angela Merkel.

Op het einde van de maand zal de Jordaanse koning zich samen met zijn echtgenote Rania naar Umbrië begeven, naar de stad van Sint-Franciscus. Tijdens een plechtigheid op het voorplein van de bovenbasiliek zal hem de Lamp van Sint-Franciscus overhandigd worden. Dit werd meegedeeld door Pater Enzo Fortunato, persdirecteur van het klooster in Assisi.

“Heel wat personaliteiten weten zich momenteel op een heel sterke manier te onderscheiden om de mensheid een teken van hoop te geven. De Koning van Jordanië, Abdoullah II, werd precies om deze reden uitverkozen,” deelde Pater Frotunato vorige woensdag tijdens een persconferentie in Rome mee.

Heel specifiek wordt Koning Abdoullah II hiermee beloond voor “zijn engagement tot het bevorderen van de mensenrechten, de eensgezindheid tussen de verschillende godsdiensten en de opvang van vluchtelingen.” Het Hasjemitisch koninkrijk herbergt ongeveer 1,3 miljoen vluchtelingen op zijn grondgebied waarvan het merendeel Syriërs zijn.

“Heden heerst enerzijds de angst voor de andere en anderzijds het vertrouwen in de anderen. Wij hebben voor het vertrouwen gekozen.” Dit werd van zijn kant benadrukt door Fayiz Khouri, ambassadeur van Jordanië te Rome. Volgens hem zijn de inspanningen van de Jordaanse koning “ten voordele van de vrede en de eensgezindheid in de wereld van wezenlijk belang voor de strijd tegen de verspreiding van nefaste ideologieën.”

Op 29 maart zal de koning bij zijn aankomst in Assisi vergezeld zijn door de Italiaanse premier, Guiseppe Conte. Nog voor de aankomst van Angela Merkel is er een gebedsmoment op de tombe van de Heilige Franciscus, de “poverello” van Assisi, gepland. De plechtigheid zelf zal plaats vinden op het voorplein van de bovenbasiliek. Koning Abdoullah II en de Custode van het klooster van Assisi, Pater Mauro Gambetti, zullen er eerst het woord nemen. Daarna volgt ook de Duitse Kanselier die vorig jaar de eer te beurt viel de prijs in ontvangst te mogen nemen dit omwille van haar engagement in dienst van het vreedzaam samenleven onder de volkeren.

De Vredeslamp werd in 1981 voor het eerst uitgereikt. Toen was Lech Walesa de laureaat. Nadien viel onder meer nog Moeder Teresa, Johannes Paulus II en Paus Franciscus deze onderscheiding te beurt. Onder de politieke leiders die de prijs mochten ontvangen, vermelden we nog Michail Gorbatsjov, Shimon Peres, Yasser Arafat, Mahmoud Abbas en de gewezen president van Colombië, Juan Manuel Santos.

Marie Duhamel pour www.vaticannews.va

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Vaticaan & Wereldkerk

newsletter