Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/De-kerk-van-de-Verlosser-H-Mis-voor-Belgie-een-van-de-vier-katholieke-naties
        De kerk van de Verlosser: H. Mis voor België, een van de vier katholieke (...)

De kerk van de Verlosser: H. Mis voor België, een van de vier katholieke naties

JERUZALEM – Naar aanleiding van het Feest van de Koning werd op 12 november traditioneel een H. Mis opgedragen in de kerk van de Verlosser te Jeruzalem.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 17 november 2017
  • réagir
  • 0 stem

De Custode van het Heilig Land en België weten zich met een nauwe band met elkaar verbonden. Deze wordt jaarlijks opnieuw wat hechter aangehaald. De Custode van het Heilig Land viert immers jaar na jaar op de Dag van de Dynastie een H. Mis ter ere van de Belgische koning. Dit gebeurt in aanwezigheid van de Belgische Consul-Generaal te Jeruzalem.

Dit had ook dit jaar traditioneel op 12 november plaats in de kerk van de Verlosser te Jeruzalem. “De consuls van Frankrijk, België, Italië en Spanje, de zogenaamde katholieke landen, hebben het voorrecht dat er naar aanleiding van hun nationale feestdag ter hunner ere een bijzondere mis wordt opgedragen,” verduidelijkte Fr. Stéphane Milovitch die de eucharistieviering opdroeg. De Custode doet deze geste als dank voor de vele acties en giften van deze vier landen ter bescherming van de christen gemeenschappen.

De homilie van de mis, volgens de gewone teksten van de zondag, werd gehouden door E.P. Christian Eeckhout, dominicaan aan de Bijbelschool en lid van onze landscommanderij. “De eerste lezing van de mis van vandaag vestigt de aandacht op een heel belangrijk punt, met name de wijsheid,” stelde P. Christian. “Wie de wijsheid bezit, zal God vinden en zal gelukkig zijn. In de tweede lezing vertelt de H. Paulus ons dat wij moeten geduldig zijn en het geloof bewaren.” Daarna gaf de pater-dominicaan enige uitleg bij het evangelie. “In het evangelie ging het over de parabel van de Maagden die de bruidegom stonden op te wachten. De jongste zijn blijkbaar niet in staat om zolang te wachten. Zo is het ook met ons. Wanneer we over geen olie voor onze lampen meer beschikken, kunnen we niets zien vermits er geen licht is. En God is het licht.”

De keuze van de datum voor deze mis, is geïnspireerd door de 15de november, Feest van de Belgische Dynastie. “Het is tevens het feest van de H. Leopold, die in de 19de eeuw door Koning Leopold II als patroonheilige werd gekozen,” wist P. Eeckhout te vertellen.

Bij deze gelegenheid hield ook Danielle Haven, de Belgische Consul-Generaal, nog een korte toespraak. Zij kwam pas in augustus in het land en heeft een mandaat van vier jaar. Het was haar uitdrukkelijke wens om naar het Heilig Land te mogen komen. “Ik dank de Custode van het Heilig Land,” zei ze. “België is een van de vier Latijns-katholieke naties die tot plicht hebben om de Heilige Plaatsen te beschermen. Zodoende hebben we dus een nauwe band met de Custode. Wij zijn ook blij om vandaag hier te kunnen zijn en beschouwen deze H. Mis als een ware eer.”

Bron: Beatrice Guarrera voor fr.custodia.org

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter