Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/De-jongerengroep-van-de-Landscommanderij-in-Brugge
        De jongerengroep van de Landscommanderij in Brugge

De jongerengroep van de Landscommanderij in Brugge

BRUGGE – De jongerengroep van de Belgische Landscommanderij trok op zaterdag 30 november 2019 voor haar tweede studiedag over de sacramenten naar Brugge. Deze studiedag was gewijd aan het Sacrament van de Eucharistie. Hier volgen enkele korte echo’s van deze prachtige dag.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 10 december 2019
  • réagir
  • 0 stem

De eerste spreker van de dag was Mgr. Lode Aerts, Bisschop van Brugge. Hij koos ervoor om een technisch punt uit de liturgie te behandelen, met name de offergave van brood en wijn bij het begin van de eigenlijke Eucharistische liturgie. Hij beschouwde dit zowel vanuit een doorgrond theologisch als vanuit pastoraal standpunt en slaagde erin om dankzij zijn enthousiasme en zijn gedrevenheid dit toch wel vrij moeilijke thema voor iedereen zeer toegankelijk en begrijpelijk te maken.

De H. Mis in de Basiliek van het Heilig Bloed werd voorgegaan door Mgr. Aerts, in concelebratie met de rector van de basiliek. Tijdens deze eucharistieviering waarin de H. Andreas plechtig werd herdacht, kregen de jongeren het gezelschap van de edelen van de Broederschap van het Heilig Bloed. Aan het einde van de H. Mis mochten de jonge ridders en dames, samen met hun vrienden de kostbare reliek van het Heilig Bloed vereren.

De tweede spreker, Baron Jean-Pierre van Zuylen van Nyevelt koos ervoor zijn prachtige stad aan de deelnemers voor te stellen. Hierbij werd zowel aandacht aan de architectuur als aan het historisch kader geschonken en dit heel particulier vanuit het oogpunt van de Eucharistie. Hij trok met de jongeren langs de belangrijkste plaatsen van Brugge (basilieken, kathedralen, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, straten en beeldhouwwerken …). Deze aangename wandeling onder een deugddoende zon, voerde de deelnemers gedurende een drietal uur door het historische hart van Brugge en bracht hen zo tot aan het begijnhof. Samen met de religieuzen zongen zij de vespers in de kapel van het begijnhof en maakten zo de symbolische intrede in het nieuw kerkelijk jaar.

Dhr. Jacques Galloy bracht als derde spreker een presentatie van de Eucharistische Aanbidding en dit zowel in de historische als de actuele context. Hij belichtte dit vanaf de visioenen van de Heilige Juliana van Cornillon tot de huidige Wereld Sacramentsdagen. Vanuit een zeer persoonlijk getuigenis maakte hij de deelnemers deelgenoot aan het groot belang van de Eucharistische Aanbidding in zijn eigen leven. Een lange gedachtewisseling met de deelnemers vormde een mooie afsluiting van de prachtige dag.

Wij spreken dan ook onze oprechte dank uit aan het adres van E.H. Edouard van Maele en dhr. Peter Broos die de organisatie van deze studiedag op zich hadden genomen.

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Nieuws over de Orde

newsletter