Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/De-christelijke-scholen-gaan-in-staking
        De christelijke scholen gaan in staking

De christelijke scholen gaan in staking

ISRAËL - De christelijke scholen van Israël zijn vanaf dinsdag - dag van de heropening der scholen - voor onbepaalde tijd in staking. Zij gaan op die manier in protest tegen de als discriminatie beschouwde politieke beslissingen van de Israëlische overheid aan hun adres.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 2 septembre 2015
  • réagir
  • 0 vote

Als oorzaak hiervan liggen de budgettaire beperkingen die de Israëlische staat hen reeds gedurende meerdere jaren oplegt. Het Bureau van de Christelijke Scholen betreurt dat het aan de scholen toegekende budget met 45% werd verminderd. Dit verplicht de onderwijsinstellingen om de schoolkosten ten laste van de gezinnen ernstig te verhogen. Maar het inkomen van deze gezinnen ligt een heel stuk lager dan het nationaal gemiddelde. Deze reeds moeilijke situatie voor de scholen werd het voorbije jaar nog verder verslechterd doordat de nieuwe ministeriële reglementering de toegestane bijdrage vanwege de gezinnen heeft gelimiteerd. Voor de christen onderwijsverantwoordelijken betekent dit niet meer of niet minder dan de geprogrammeerde doodsteek voor de christelijke scholen in Israël.

Falende onderhandelingen

Gedurende ruim acht maanden werden er met slaande trom lange en intense onderhandelingen gevoerd tussen het Bureau van Christelijke Scholen en het Israëlisch Ministerie van Onderwijs. Het Ministerie stelde uiteindelijk voor dat de christelijke scholen tot openbare scholen zouden worden omgevormd. Dit voorstel werd evenwel categoriek door het Bureau afgewezen. Hierin zagen zij immers “het definitieve einde van het project van de christen opvoeding en een tragische aanslag op de christen aanwezigheid in het Heilig Land”.

In mei had voor de zetel van het Israëlisch Ministerie van Onderwijs nog een manifestatie zonder weerga plaats die honderden mensen wist te verzamelen, waaronder de vertegenwoordigers van de Kerk.
Ten gevolge van de falende onderhandelingen riep President Rivlin in aanwezigheid van de Minister van Onderwijs, Naftali Bennett, een vergadering samen met als doel de betrokken partijen tot enige bezinning te bewegen. Deze ontmoeting, die aanvankelijk nog als enigszins positief werd ervaren, zou volgens het Comité van het Bureau niet veel meer betekenen dan een voorwendsel om tijd te winnen en zodoende het protest te laten uitdoven.

Staking als laatste optie

Zo bleef een staking nog slechts als laatste redmiddel over. Het wordt althans als het meest doeltreffende middel beschouwd om de belangen van de christelijke scholen te laten erkennen. Het Bureau van de Christelijke Scholen bevestigt hierover lang en grondig te hebben nagedacht en rekent op het begrip vanwege de gezinnen.
De scholen blijven zodoende vanaf 1 september gesloten terwijl er tal van manifestaties worden gepland. Het Bureau toont zich vastberaden en verzekert te zullen doorgaan tot wanneer ze volledige voldoening voor hun eisen zullen hebben gekregen.
De christelijke scholen tellen reeds gedurende vele jaren ruim 30.000 leerlingen, waaronder zowel christenen als moslims. Ze verstrekken een onderwijs dat op de christelijke waarden van naastenliefde en broederlijkheid is gefundeerd. De scholen worden door het Israëlisch Ministerie van Onderwijs als”erkend, maar niet publiek” beschouwd.

Bronnen : Manuella Affejee voor www.lpj.org & Radiovaticana
Vertaling l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Un message, un commentaire ?

modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?
Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.Actua

Bonnenouvelle.fr

Saint(s) du jour

Lectures du jour

newsletter