Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/De-Olijfberg
      #De Olijfberg

#De Olijfberg

Lauda Jerusalem


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 30 december 2017
  • réagir
  • 0 stem

Onze vijfde dag in het Heilig Land zou een bijzondere dag worden. Wij verlieten onze verblijfplaats in Bethlehem om eindelijk Jeruzalem te ontdekken, de Heilige Stad waar we een paar dagen zouden vertoeven. We trokken zoals elke dag ook nu weer vroeg op pad. Het zou een schitterende dag worden. We vatten onze tocht aan boven op de Olijfberg vanwaar we de Heilige Stad ten volle konden bewonderen en waar we tegelijk ook toch even de tijd namen om een paar groepsfoto’s te nemen.

Het bezoek begon in de Eleonakerk (Grieks voor olijfgaard) en de Karmel van de Vader, zo genoemd omwille van de mozaïeken op de muren van het klooster met de tekst van het Onze Vader in 150 verschillende talen. Het was inderdaad op deze plaats dat Jezus zijn leerlingen leerde bidden met de over heel de wereld alom gekende woorden. Het domein is 6ha groot en heeft een prachtig onderhouden tuin met olijfbomen. Het behoort toe aan de Franse staat en geniet territoriale onschendbaarheid.

Daarna daalden we langs het Joodse kerkhof de Olijfberg af. We wandelden langs het grootste Joodse kerkhof ter wereld dat een groot deel van de Olijfberg inneemt. De aloude Joodse traditie wil dat de Messias bij de verrijzenis van de doden eerst langs de Olijfberg zal voorbij gaan alvorens zich naar Jeruzalem te begeven. Diegenen die hier dus begraven zijn, zullen dan ook als eersten verrijzen.

Aan de voet van de berg bezochten wij de Franciscanerkerk Dominus Flevit (= de Heer die weent). Op deze plaats weende Jezus over Jeruzalem toen hij samen met zijn leerlingen naar de stad terugkeerde.

Vervolgens bezochten we Getsemane en de Hof van Olijven. Dit is nog een van de weinige plaatsen op de Olijfberg waar tot op heden nog steeds eeuwenoude olijfbomen staan. Eertijds, nog vóór een groot deel van de berg door het kerkhof werd ingenomen, stonden deze bomen over de hele berg verspreid. Jezus had de gewoonte om zich op deze plaats terug te trekken om er te bidden en er de nacht door te brengen. De donderdagavond, de dag van het laatste avondmaal en vóór zijn gevangenneming, begaf Jezus zich samen met zijn leerlingen eveneens naar deze plaats. Het is hier dat Jezus zijn doodsangst heeft doorstaan toen Hij besliste zich naar de wil van Zijn Vader te schikken.

Na zijn doodsangst die Hij in deze tuin beleefde, trok Jezus naar Zijn leerlingen in de grot van Getsemane, dit is Arameens voor “(olijven)pers”. Daar zou Hij Judas ontmoeten die, vergezeld van de wachters, Hem zou verraden en laten gevangennemen.

Charles Antoine Uyttenhove

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Bedevaarten

newsletter