Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/De-Badawi-olijfboom-een-millenniumboom
      De Badawi olijfboom, een millenniumboom

De Badawi olijfboom, een millenniumboom

BETHLEHEM – Een duizendjarige olijfboom, die als de oudste olijfboom ter wereld wordt beschouwd, is de trots van een klein dorp in de buurt van Bethlehem.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 31 mei 2015
  • réagir
  • 0 stem

Walajeh is een klein dorp in Cisjordanië ten zuiden van Jeruzalem. Het bevindt zich op de weg die naar Bethlehem leidt. De voorbije decennia kende het dorp heel wat veranderingen als gevolg van de geopolitieke onzekerheid in de regio. Alleen een olijfboom lijkt alle veranderingen te overleven en dit over de vele eeuwen heen, misschien zelfs gedurende een paar duizend jaar.

Abdul Rahman Abu Tin

Voorzitter van de Gemeenteraad
“De geschiedenis van deze olijfboom gaat tot de oudste tijden terug. Het is een lange en oude geschiedenis van enkele duizende jaren die deze boom als het ware iets sacraals verleend.
Wij weten dat sommige zaken in de volksverhalen een bijzondere waarde krijgen en soms tot ware legenden uitgroeien. Wel, deze olijfboom wordt als een belangrijke getuige van het dorp beschouwd. Wij willen deze dan ook bewaren en beschermen, alsook al datgene wat hem omringt. Wij hebben een comité gevormd om een project uit te werken dat de geschiedenis van de boom samen met deze van het dorp tot zijn recht wil laten komen.

In samenwerking met de Verenigde Naties hebben wij ons project aan het Palestijns Ministerie van Toerisme voorgesteld. Zo hopen we de noodzakelijke steun te verwerven, dit zowel op moreel als op materieel vlak, teneinde ons doel te realiseren.

De boom, die als de oudste ter wereld wordt beschouwd, komt zowat overeen met 10 gewone olijfbomen. Hij is ongeveer 12m hoog en heeft een diameter van 25m. Hij overdekt een oppervlakte van om en bij de 250m² zodanig dat deze plek op de middag volledig in zijn schaduw valt.”

Salah Abu Ali

bewaker van de boom
“De olijfboom “Badawi” kreeg zijn naam in herinnering aan “Ahmed al-Badawi”, een wijze man uit het dorp die zowat de hele dag onder deze boom doorbracht, net zoals wij ook heden onder deze boom kunnen zitten. Wij spreken hier van gebeurtenissen van 100 of 200 jaar geleden.

De ouderdom van de boom vormt onder sommige geleerden een onderwerp van dispuut, terwijl het Palestijns Ministerie van Landbouw beweert dat hij tussen de 3.500 en 4.000 jaar oud zou zijn. Vóór de oorlog van ’48 kwamen de mensen naar hier om er banketten te organiseren en in zijn schaduw de spijzen te bereiden, teneinde deze vervolgens aan de armen van de regio uit te delen.
Zijn olie wordt onder de beste van de wereld gerekend en zijn olijven onderscheiden zich van deze van alle andere bomen in de regio.”

Vertaling: l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Links & Multimedia

newsletter