Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Coronavirus-Informatie-uit-Bethlehem
      Coronavirus: Informatie uit Bethlehem

Coronavirus: Informatie uit Bethlehem

BETHLEHEM – Het isolement van de stad Bethlehem, dat de Palestijnse Autoriteit sedert 6 maart heeft opgelegd, wordt na de ontdekking van nieuwe besmettingen verder aangehouden. De stad maakt dan ook een heel dramatische periode door. De verlaten straten vertonen een spookachtig beeld dat sedert de tweede intifada nooit meer werd vertoond. De mensen blijven wel hoopvol maar zijn tegelijk heel ongerust en wachten op het moment dat alles weer beter zal worden.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 24 maart 2020
  • réagir
  • 1 stem

Heel de wereld houdt momenteel de ogen op Italië gericht. Daar heeft de overheid de voorbije weken tal van strenge maatregelen getroffen om de besmetting met het virus zo goed mogelijk in te dijken. Maar op hetzelfde moment werden ook in Bethlehem soortgelijke maatregelen genomen omdat ook in de regio van deze heilige stad een broeihaard van besmetting werd ontdekt.

Alles begon op 5 maart toen in het Angel Hotel in Beit Jala de eerste gevallen van Covid-19-besmettingen werden vastgesteld. Het Palestijns Ministerie van Volksgezondheid decreteerde toen onmiddellijk de sluiting van scholen, kerken en moskeeën. Diezelfde avond riep President Mamoud Abbas nog de noodtoestand uit.

Sindsdien viel het leven in de stad van Jezus’ geboorte compleet stil. Hotels, restaurants, souvenirshops en alle andere niet-voedingswinkels of winkels met niet levensbelangrijke producten werden gesloten.

Wat deze situatie van isolement nog erger maakt, is het feit dat alle checkpoints van en naar Bethlehem in de nacht van donderdag op vrijdag door Israël werden gesloten. De Israëlische regering vreesde immers dat het virus vanuit Bethlehem ook Jeruzalem zou besmetten.

Ook het Latijns Patriarchaat heeft zwaar onder de gevolgen van deze situatie te lijden. Circa achttien medewerkers kunnen niet langer hun kantoor op het Latijns Patriarchaat bereiken om er hun dagelijkse taak op zich te nemen. Bij sommigen is dit om reden van hun woonplaats, bij anderen het gevolg van een quarantaine die ze zich vrijwillig hebben opgelegd en nog anderen om familiale redenen.

Deze situatie brengt zeker voor de patriarchale geestelijkheid tal van problemen met zich mee. De Apostolische Administrator, Mgr. Pierbattista Pizzaballa, kwalificeerde in een onderhoud met Vatican News de situatie in deze vastentijd in zijn bisdom als heel “schizofreen”. In de parochies van Jordanië gingen de gewone diensten aanvankelijk gewoon door. In Palestina daarentegen was het leven meteen volledig verlamd.

Palestina is op de knieën gedwongen en het lijden van zijn bewoners ontsnapt niet aan de aandacht van zijn bisschop die in een interview stelde dat het (voor Palestina n.v.d.r.) niet zomaar om de “gewone” jaarlijkse vastentijd gaat, maar om een vasten die al jaren duurt.

Ondertussen heeft de Palestijnse Autoriteit meegedeeld dat er in Bethlehem en in de stad Irtah, nabij Tulkarm in het noorden van Cisjordanië, vijf nieuwe gevallen van coronabesmetting zijn vastgesteld. Het betrof de eerste besmetting buiten het gouvernement van Bethlehem.

Daarop organiseerde Israël de invoer van 20 ton ontsmettingsmiddel in Cisjordanië, een levering die door de militaire eenheid binnen het Israëlische Ministerie van Landsverdediging werd gecoördineerd (de COGAT: Coördinatie van de gouvernementele activiteiten op het grondgebied). Het betrof de levering van materialen zoals waterstof- en chloorperoxide, die doorgaans als reinigingsmiddel worden gebruikt. Nadien verschenen in de straten van Bethlehem dienstvoertuigen om de belangrijkste verkeersassen te desinfecteren (zie de VIDEO).

Ondanks de doorgaans grote discipline van de lokale gemeenschap en het respect voor de maatregelen die snel door de Palestijnse Autoriteit werd afgekondigd, blijft de stemming onder de bevolking zeer gespannen. Het gebedsleven speelt zich af binnen de intimiteit van de eigen woning. Tijdens een volkse optocht werd een Maria-icoon in een bestelwagen door de straten van de stad gevoerd en werd haar voorspraak afgesmeekt (zie de VIDEO .

Een dag later deelde de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, aan de gouverneurs van verschillende steden in Cisjordanië zijn vertrouwen mee in de mogelijkheden van de Palestijnen om het coronavirus te verslaan: “Wij zullen het virus overwinnen zoals wij de vele moeilijke uitdagingen in het verleden hebben overwonnen”.

De Palestijnse Autoriteit verklaarde vervolgens dat de inspanningen om de verspreiding van de besmetting verder te beletten met succes werden bekroond. Er werd immers tijdens de laatste uren nog slechts één bijkomende besmetting meer vastgesteld. Dit bracht het aantal besmette personen op 31.

(situatie op 14 maart 2020)
vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Links & Multimedia

newsletter