Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Cisjordanie-Het-Graf-van-Jozef-door-brand-beschadigd
        Cisjordanië: Het Graf van Jozef door brand beschadigd

Cisjordanië: Het Graf van Jozef door brand beschadigd

HEILIG LAND – Donderdagavond hebben Palestijnse relschoppers enkele molotovcocktails naar het Graf van Jozef gegooid. Deze ruimte wordt door de Joden van Nablus bijzonder vereerd. President Mahmoud Abbas en de Latijnse Patriarch van Jeruzalem hebben deze onverantwoorde daad met klem veroordeeld.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 23 oktober 2015
  • réagir
  • 0 stem

Het Graf van Jozef is een begraafplaats in de omgeving van Nablus dat door de Joden wordt vereerd. Het werd op de nacht van donderdag op vrijdag door een brand gedeeltelijk beschadigd. Volgens het Israëlische leger wist een honderdtal jonge Palestijnen tot de heilige ruimte door te dringen om er meerdere molotovcocktails naar het bouwwerk te gooien. De Palestijnse politie die in dit gebied bevoegd is, is meteen tussenbeide gekomen om de relschoppers uiteen te drijven terwijl de brandweer zich bezig hield met het bestrijden van de vlammen.

De brand die zowel door de Palestijnse autoriteiten als door alle Israëlische politici werd veroordeeld, deed zich voor in een context van hevige spanningen in Cisjordanië. De moord op Eitam en Naama Henkin op enkele kilometers van Nablus op 1 oktober heeft het geweld tussen Israëlische kolonisten en Palestijnse dorpelingen opnieuw doen opflakkeren. Botsingen barstten los in de buurt van de check points die door het Israëlische leger worden bemand en het merendeel van de opstandige milities hebben die vrijdag tot “dag van de revolutie” uitgeroepen. Sedert twee weken vielen er daarenboven in de Palestijnse gebieden en in Israël een twintigtal steekpartijen tegen Joden te noteren. Vrijdag nog stak een – volgens het Israëlisch leger als journalist vermomde – Palestijn een soldaat neer die hierbij ernstig werd verwond. Dit gebeurde in de buurt van de kolonie Kiryat Arba, niet ver van Hebron. De agressor werd neergeschoten.

Punt van spanning tussen Joden en moslims.

De door de relschoppers geviseerde plaats, die doorheen de tijden door Joden, moslims christenen en Samaritanen werd vereerd, staat bekend als de plaats waar zich het graf van de aartsvader Jozef bevindt. Jozef was de zoon van Jacob en Rachel. Het heiligdom bevindt zich in de onmiddellijke omgeving van het vluchtelingenkamp van Balata, dat tot een van de meeste actieve haarden van de tweede Intifada behoort.

Het Israëlische leger zag zich dan ook reeds eerder gedwongen over deze regio de controle af te staan, zodat de ordehandhaving sindsdien door de Palestijnse politie gebeurt. Krachtens de coördinatie van de veiligheid tussen beide partijen, laat deze de Joodse gelovigen toe om er eenmaal per maand onder hun bescherming te komen bidden. Maar de plaats die in het verleden reeds meermaals het schouwspel was van brandstichtingen en zware botsingen, blijft een punt van spanning tussen Joden en moslims.

Zodra President Mahmoud Abbas over de brand was geïnformeerd, bestempelde hij de aanslag als een “onverantwoorde daad”. “Deze aanval herinnert ons aan de acties van de meest extreme moslimmilities in Afghanistan of in Lybië,” verklaarde ook Dore Gold, Directeur-Generaal van het Israëlisch Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het is een goede illustratie van wat er met de Heilige Plaatsen gebeurt, wanneer deze onder controle van de Palestijnen staan.” Moti Yegev, afgevaardigde voor het religieus-nationalistische Joodse Huis, sprak dreigend: “Wie het ook is die het Graf van Jozef in brand steekt, het toont dat hij hier niet thuis hoort, zoals ook zij die explosieven en stenen gooien in de buurt van de Al Aqsa Moskee aantonen dat dit voor hen geen Heilige Plaats is. Maar deze plaatsen zullen uiteindelijk wel terug in onze handen komen.”

Scherpe veroordeling vanwege het Latijns Patriarchaat

Deze namiddag heeft het Latijns Patriarchaat volgende verklaring verspreid waarin de daad scherp wordt veroordeeld.
“De brandstichting in het Graf van de aartsvader Jozef, die vrijdag heeft plaats gehad, is een zinloze daad en getuigt van een extreme ernst, die de Latijnse Patriarch van Jeruzalem met klem veroordeelt.
Deze aanval is een niet te dulden ontheiliging. De Heilig Plaatsen, of deze nu christen, Joods of moslims zijn dienen onvoorwaardelijk te worden gerespecteerd. Aan de kringloop van geweld en vergelding, die wel de norm lijkt te zijn geworden, moet een einde worden gesteld.

Het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem lanceert aan alle partijen nog maar eens een oproep tot kalmte. Een eerlijke en doordachte dialoog is meer dan ooit noodzakelijk, ten einde een rechtvaardige en rechtschapen oplossing te vinden, die op het twee-staten-principe is gebaseerd.

Bronnen: ww.lpj.org, BBC en www.leFigaro.fr
Vertaling l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter