Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Caritas-Jeruzalem-zorgt-voor-de-ouderlingen-in-deze-benarde-tijden
        Caritas Jeruzalem zorgt voor de ouderlingen in deze benarde (...)

Caritas Jeruzalem zorgt voor de ouderlingen in deze benarde tijden

Ramallah – Het zijn benarde tijden voor eenieder die hulpbehoevend is. Dit is zeker het geval voor de ouderlingen in de Palestijnse gebieden. Door het wegvallen van de inkomsten van toeristen en pelgrims komen de lokale hulpverleners in geldnood te zitten. Daarom worden in alle richtingen noodkreten gelanceerd ten einde de kansarme bevolking niet aan zijn lot over te laten. Caritas Jeruzalem heeft deze alarmkreet alvast gehoord en goed begrepen.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 23 augustus 2020
  • réagir
  • 0 stem
VERA SHAHEEN

Ramallah

“Voor mensen als ik, die niet over een inkomen beschikken, betekenen deze maaltijden een ontzettend grote hulp. Het geld waarover ik beschik, is compleet ontoereikend en ik leef in zeer moeilijke omstandigheden.”

Jezus zei: “Omdat ik honger had en jij mij te eten hebt gegeven, omdat ik dorst had en jij mij te drinken hebt gegeven, omdat ik een vreemdeling was en jij mij hebt opgenomen” (Mt 25, 35). Vandaag blijft Caritas Jeruzalem door middel van heel veelzijdige vormen van giften de meest verheven invulling van de liefde incarneren. Ondanks de huizenhoge economische problemen die de hele wereld beheersen, blijft Caritas aan de meest gemarginaliseerde mensen in de samenleving aandacht besteden.

Sr. BRIDGET TIGHE

Uitvoerend Directeur Caritas Jeruzalem

“De voorbije jaren hebben we hier in Ramallah dit bejaardencentrum opgericht. Maar we zijn evengoed werkzaam in Gaza waar we aan armen en sociale paria’s gezondheidshulp, sociale dienstverlening en tal van andere vormen van ondersteuning aanbieden. Dit gebeurt zonder enige vorm van discriminatie tussen moslims en christenen. Wij staan ten dienste van de armen, wie dat ook mogen zijn. Maar jammer genoeg kunnen sedert het begin van de coronacrisis de ouderlingen ons centrum niet meer bezoeken. Het gaat stuk voor stuk om prachtige mensen en we zochten naar een manier om ook hen te helpen. Vandaag bereiden wij – zoals je zelf kan zien – de maaltijden die wij vervolgens bij de oude mensen zullen afleveren.”

VERA SHAHEEN

Ramallah

“Ik hoop dat Caritas zijn werkzaamheden ten behoeve van de noodlijdende mens zal verder zetten. Ik hoop dat God hen geeft wat zij op hun beurt dan aan ons, de armen en de meest noodlijdende mensen, bezorgen.”

Het bejaardencentrum “Baytuna” in Ramallah werd in 1990 opgericht. Daar worden ongeveer 85 bejaarde mannen en vrouwen opgevangen. Caritas Jeruzalem heeft zich geëngageerd om hen van de nodige steun, hulp, liefde en de meest uiteenlopende zorgen te voorzien. Zij geloven immers dat sociale zekerheid, waardigheid en steun aan de uitgestotenen , en vooral aan bejaarde mensen, een doelstelling is die in de schoot van elke samenleving moet worden gerealiseerd.

GRACE NASSIF PRO

Maatschappelijk Assistant – Bejaardencentrum Baytuna

“Wie voor een project als dit hier mag werken, is als het ware door God gezegend. Ten dienste staan van ouderlingen is niet meteen een eenvoudige taak. Wanneer ik met hen werk, dan lijkt het wel alsof ik met mijn eigen vader en moeder te maken krijg. Het probleem van oudere mensen is, dat zij verstoken blijven van liefde en affectie, terwijl zij er als het ware een waanzinnige nood aan hebben.”

VERA SHAHEEN

Ramallah

“Grace is mijn dochter, ik hou zielsveel van haar. Ik bewonder ook heel sterk Umm Tawfik en alle medewerkers van Caritas. Zij helpen ons enorm in ons dagelijkse leven. Ik bid dat God hen mag bijstaan.”

Het centrum is een opvangtehuis dat Caritas ter beschikking stelt van oudere mensen die een leven vol opofferingen achter de rug hebben. Caritas levert hieraan een belangrijke bijdrage en wil daar blijven mee doorgaan. Het wil zo voorkomen dat de oude mensen zich gaan vervelen of dat ze zouden vereenzamen en het wil hen helpen in het integratieproces in de diverse aspecten van hun leven. Maar de échte engelen van het centrum zijn de bedienden en vrijwilligers die zich inzetten ten dienste van diegene die uit de maatschappij zijn gestoten. Zij putten hun vreugde uit hun onbegrensde dienstbaarheid en uit de liefde waarmee zij de tranen van de eenzaamheid uit die mensen hun ogen wissen.

MIRAL KHOURY

Vrijwilliger in Ramallah

“Het mooiste dat ik in mijn werk koester? Wanneer wij de mensen helpen of bijstaan bij de maaltijd, dan verlenen zij ons de bijzondere gunst dat zij voor ons bidden. Zij bidden steeds tot God dat Hij ons zou bijstaan en ons voor alle kwaad zou behoeden. Dat Hij ons in ons leven steeds zou blijven steunen. Dat is het allermooiste wat een bejaard iemand voor mij kan doen.”

Bron: Christian Media Center – 3O juli, 2020

vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Actua

newsletter