Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Bethlehem-ontdekking-van-doopvonten-in-de-Basiliek-van-de-Geboorte
        Bethlehem: ontdekking van doopvonten in de Basiliek van de Geboorte

Bethlehem: ontdekking van doopvonten in de Basiliek van de Geboorte

BETHLEHEM – Bij de restauratiewerken aan de Basiliek van de Geboorte te Bethlehem werd een belangrijke archeologische vondst gedaan. Er werden namelijk doopvonten van Byzantijnse origine ontdekt maar waarvan de precieze bouwdatum nog niet kon worden achterhaald.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ecrire à l'auteurLdS
  • 1 juli 2019
  • réagir
  • 0 stem

Volgens Gianmarco Piacenti gaat het om een schitterend juweel van voortreffelijke makelij. M. Piacenti is de verantwoordelijke van de Italiaanse onderneming die belast is met de restauratiewerken aan de Basiliek van de Geboorte. Met deze omschrijving kwalificeerde hij de doopvonten die recent in dit religieus bouwwerk werden ontdekt. De ontdekking zelf werd door Ziad al-Bandak aangekondigd. Hij is voorzitter van de Restauratiecommissie die door de Palestijnse Overheid naar aanleiding van de restauratie van de basiliek werd opgericht.

Alles laat vermoeden dat de doopvonten van Byzantijnse origine zijn, wellicht uit de VIde eeuw na Christus en later, wellicht in de tijd van de Kruisvaarders, werden verplaatst. “De doopvonten werden naar aanleiding van de aan de gang zijnde werken in het zuidelijk deel van de basiliek ontdekt,” preciseerde Ziad al-Bandak. “Ze zaten verborgen onder bestaande achthoekige doopvonten die uit gelijkaardig gesteente waren vervaardigd als van de zuilen.” De ploeg die in de kerk aan het werk is, “is bezig met het analyseren van alle lagen die zich tussen beide doopvonten bevinden om op die manier tot een nauwkeurige datering van de stukken te kunnen komen,” voegt Gianmarco Piancenti hier nog aan toe. In zijn ogen betekent deze ontdekking een nieuw element “in de reconstructie van de geschiedenis van de basiliek en van haar christelijke traditie.” “Het gaat dus duidelijk om een belangrijke ontdekking en dan nog van zo’n grote schoonheid die aangeeft dat de doopvonten destijds voor heel belangrijke opdrachtevers moeten zijn gemaakt.” Het onderzoek naar de precieze datering van de doopvonten werd toevertrouwd aan Michele Bacci, professor in de Middeleeuwse kunsten aan de Universiteit van Fribourg (Zwitserland).

Voor Gianmarco Piacenti sluit deze belangrijke ontdekking aan bij “de andere juweeltjes die in de loop van de restauratiewerken werden blootgelegd.” Zo kwam er in 2016 bij de restauratie van de mozaïeken op de noordelijke muur van de basiliek een schitterende engel aan de oppervlakte. Of ook nog twee lantaarns uit de VIde eeuw die bij de archeologische opgravingen werden gevonden.

De restauratiewerken gingen in september 2013 van start. De voltooiing ervan is tegen eind dit jaar voorzien. Ziad al-Bandak is alvast duidelijk: “De internationale plechtigheid die het einde van de werken moet bezegelen en die in november was voorzien, werd naar de maand mei van volgend jaar verschoven. Zo kunnen de drie Kerken die voor de basiliek verantwoordelijk zijn (het Grieks-Orthodox Patriarchaat, de Custode van het Heilig Land en het Armeens Orthodox Patriarchaat van Jeruzalem) de restauratie van de grot in overeenstemming met het geldend Status Quo voltooien.”

De Geboortekerk bevindt zich op de locatie van de geboorte van Jezus en is zodoende een van de meest heilige plaatsen ter wereld. Ze is opgenomen op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. De eerste kerk die hier boven de grot van de geboorte werd opgetrokken, dateerde uit 339. Ze werd in 533 heropgebouwd.

In 2020 wordt Bethlehem de hoofdstad van de Arabische cultuur.

Met vaticannews.va; ansa.it; italiaisraeletoday.it

Vertaling: Luk De Staercke

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Algemeen

newsletter